Belarusz: az egész ország tüntet, a hatalom hátrál

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 14.

Külpol

A rendőrség és a tüntetők a kormány székháza előtt ölelkeznek.

Fehéroroszországban vasárnap óta folyamatosan tartanak megmozdulásokat az elcsalt választási eredmények miatt. A mai napon több ezer tüntető vonult a minszki Függetlenség terére, a fehérorosz kormány székházához, miután a központi választási bizottság hivatalosan is Aljakszandr Lukasenka győzelmét hirdette ki. A tüntetők azonban tiltakoznak az eredmény miatt, a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az utcára vonult emberek a szavazatok újraszámlálását követelik, mások a voksolás megismétlését akarják elérni. Az skandálják, hogy "Szvjatlana (Cihanouszkaja) a mi elnökünk".

Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi fehérorosz ellenzéki elnökjelölt pedig ma újabb videóval jelentkezett, amelyben felszólítja támogatóit, hogy követeljenek hivatalos vizsgálatot azokról az állításokról, amelyek szerint Lukasenka elcsalta a vasárnapi elnökválasztást. Továbbá arra kéri az ország polgármestereit, hogy szervezzenek békés megmozdulásokat szombatra és vasárnapra. „A fehéroroszok nem akarnak többé az előző rezsim alatt élni. A többség nem hisz Lukasenka győzelmében” – mondja Cihanouszkaja.

Belarus vote challenger Svetlana Tikhanovskaya calls for 'peaceful' protests in all cities | AFP

The main challenger in Belarus's disputed presidential election Svetlana Tikhanovskaya calls for mass weekend rallies across the country in support of her cl...

Pozitív fordulat azonban, hogy a hatalom szabadon engedett több mint 2000 korábban őrizetbe vett tüntetőt és Jurij Karajev belügyminiszter egy televíziós interjúban elnézést kért azoktól, akik nem vettek részt a tüntetéseken, mégis sérüléseket okoztak nekik. A fogdából távozó tüntetők verésről  számoltak be. A demonstrálók szabadon engedésének az lehet az oka, hogy az elmúlt napokban egyre többen léptek sztrájkba: sorra álltak le a vállalatok (köztük sok állami is).

Országszerte különböző típusú megmozdulások zajlanak, a Twitterre rendszeresen kerülnek fel felvételek az éppen aktuális eseményekről, a minszki orvosok például fehér köpenyben vonultak és a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak, közben a bántalmazott tüntetők véres sebeiről készült fényképeket mutattak fel. Nemrég pedig arról került fel egy bejegyzés, hogy a Függetlenség téren lévő katonák pajzsaikat földre téve jelzik, hogy ők is a tüntetőkkel vannak. A női demonstrálók ezért elkezdték megölelni a katonákat, s közben virágokat tesznek eléjük.

Figyelmébe ajánljuk