Manfred Weber: Csökken Orbán támogatottsága az Európai Néppártban

  • narancs.hu
  • 2020. november 22.

Külpol

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint csak a járvány miatt nem született döntés a Fidesz Európai Néppártból való kizárásáról.

A flamand De Standaard című lapnak adott interjút Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. A Népszava által szemlézett interjúban Weber többek közt kifejtette, hogy ha nem lenne járvány, az EPP politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról.

Az interjú szerint a pártcsaládban egyre csökken Orbán Viktor támogatottsága a vétója miatt, a pártcsaládban pedig érlelődik a döntés.

Emlékeztetnek, hogy a Fideszt másfél éve függesztették fel, a párt kizárását pedig 14 tagpárt kezdeményezte. A koronavírus miatti szigorítások azonban egyelőre lehetetlenné tették a szavazás összehívását.

Weber azt is elmondta, hogy még nincs minden eldöntve, Orbán még bizonyíthatja, hogy a megoldások híve. Az interjúban üzen is Orbánnak: "Azt üzenem neki: Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!" - idézik.

Weber ugyanis megerősítette: az Európai Parlament kizárólag a demokratikus értékek tiszteletben tartását garantáló rendelettel együtt fogja csak jóváhagyni a 1800 milliárd eurós költségvetési és gazdasági segélycsomagot, és a néppárti frakció sem hajlandó újratárgyalni a jogállami feltételrendszerről szóló, a kormányokkal kötött megállapodást.

Weber említést tesz azonban arról, hogy a döntést, miszerint adott ország teljesíti-e a demokratikus működés feltételeit, a kormányközi EU Tanácsban döntenek, de a döntéssel kapcsolatban adott tagállam az Európai Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Ez lehet valószínűleg aza a kompromisszum, amellyel Magyarország és Lengyelország vétóját leszerelhetnék.

A Magyarországgal és Lengyelországgal szemben elindított 7. cikkely szerinti eljárásról Weber azt nyilatkozta, hogy a folyamat hosszadalmas, semmilyen eredményt nem hozott, így azt akár le is zárhatnák.

Figyelmébe ajánljuk