Trump Pennsylvaniában próbált perelni, de elutasították

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. november 22.

Külpol

Érvénytelenné akart nyilváníttatni több millió levélszavazatot, de a perkeresetnek semmi alapja nem volt.

Donald Trump még mindig nem adta fel a próbálkozást, hogy valahogy elérje azt a már lehetetlen mutatványt, hogy őt hozzák ki az amerikai elnökválasztás győzteseként. Legutóbbi próbálkozásaként Pennsylvaniában nyújtott be perkeresetet kampánycsata, ám ezt egy szövetségi bíró elutasította. A kampánycsapat azt állított, hogy tömeges csalás történt a november 3-i voksoláson, de a döntés szerint ennek semmi alapja nem volt, így hiába követelték, hogy nyilvánítsanak érvénytelennek több millió levélszavazatot Pennsylvaniában.

Trump továbbra sem ismeri el a vereséget: jogászai perkeresetet nyújtottak be Pennsylvaniában

Trump kampánytanácsadója szerint a csapat tagjainak meg sem fordul a fejében, hogy elismerjék, nem ők győztek. Mitch McConnell, az amerikai szövetségi szenátus republikánus többségének vezetője támogatja Donald Trump elnököt a választások vitatott eredményeit tisztázó jogi eljárások megindításában - ezt ő maga jelentette ki hétfőn a szenátusban mondott beszédében.

A kereset lényege az volt, hogy Trump csapata szerint az állam több megyéje törvényellenesen elfogadott olyan levélszavazatokat, amelyeken javítva volt a voks. Matthew Brann bíró azonban kijelentette: a felperes nem tudta bizonyítani, hogy tömeges csalás történt. A levélszavazatokkal kapcsolatban pedig azt mondta, nincs joga elvenni egyetlen szavazó jogát sem a voksolásra, nemhogy több millióét.

Josh Shapiro pennsylvaniai igazságügyi miniszter a Twitteren kijelentette: ennek a keresetnek semmi alapja nem volt.

Trump kampánycsapata azonban még így sem adja fel: megfellebbezik az ítéletet, így az ügy akár az amerikai legfelsőbb bíróságig is eljuthat, legalábbis ők azt remélik.

Pennsylvaniában egyébként Biden győzött, 80 ezerrel több szavazattal.

Figyelmébe ajánljuk