Már több mint 100 gyerekáldozata van az orosz-ukrán háborúnak

  • narancs.hu
  • 2022. március 16.

Külpol

Az ukrán hadsereg több helyen ellentámadásba kezd Zelenszkij tanácsadója szerint.

Irina Venediktova ukrajnai legfőbb ügyész tájékoztatása szerint már 103 gyerek halt meg eddig az orosz invázióban – írja a Sky News. Venediktova hozzátette, hogy az orosz hadsereg fegyverei által eddig több mint 400 iskolát ért találat, és ezek közül 59 intézményt romboltak le.

Ukrajnai h?bor?

 
Rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület a Kijev közelében fekvő Vaszilkivben
Fotó: MTI/EPA/Mihail Palincsak

Mint arról lapunk is beszámolt, szerda reggel újabb robbanások hangját lehetett hallani Kijevben, a városi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy 12 emeletes lakóépületet lőttek az oroszok a Sevcsenko negyedében. A szomszédos 9 emeletes épület is megsérült a támadásban. Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot is lőtték szerdára virradó éjszaka, az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatása szerint két emeletes lakóházban több lakás is kiégett és legalább két ember életét vesztette. Hajnali háromkor találat ért egy iskolát is, az épület egy része leomlott.

Az ukrán elnök tanácsadója, Miykhalio Podoliak Twitteren arról írt, hogy a háború jelenlegi legjelentősebb eseményeinek egyike, hogy több területen is ellentámadásba lendült az ukrán hadsereg, és ez szerinte alapvetően fogja alakítani a hadban álló fejek helyzetét.

A béketárgyalásokon is részt vevő Podoliak még azt emelte ki, hogy értesüléseik szerint orosz újságírók mondtak fel a TV-csatornáknál tiltakozásképpen, és úgy tudják, az oroszok külföldről próbálnak harcosokat toborozni Ukrajnába. A tárgyalásokról azt mondta, hogy ugyan alapvető ellentmondások vannak a két fél álláspontja között, de van helye a kompromisszumnak is.

Ezt emelte ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerint nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra. Lavrov arról is beszélt, hogy komoly egyeztetések folynak Ukrajna semleges státuszáról, illetve persze az oroszok által elvárt biztonsági garanciákról.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk