Mariupol polgármestere szerint legalább 100 ezren maradtak az ostromlott városban

  • narancs.hu
  • 2022. április 21.

Külpol

Mariupol ukrán város, és az is marad, akárki akármit mond, tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna "minden lehetőséget" felajánlott Oroszországnak a mariupoli polgárok orosz katonákra való cseréjére, és várja Moszkva válaszát, írja a BBC a Reuters hírügynökségre hivatkozva. Mint megjegyzik, Zelenszkij korábban azt javasolta, hogy az elfogott orosz katonákat csapdába esett civilekre cseréljék ki.

A Kreml állítására reagálva, miszerint erői "felszabadították" a kikötővárost, az ukrán elnök azt mondta, hogy Oroszország ellenőrzi Mariupol nagy részét, de egy részén továbbra is ukrán erők tartózkodnak.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az orosz hadsereg csütörtök délelőtt az Azovsztal acélgyár kivételével irányítás alá vette a kelet-ukrajnai Mariupol kikötővárosát - közölte az orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyinnal, aki üdvözölte a város "felszabadítását." Putyin csütörtökön lefújta a gyár korábban bejelentett ostromát, azt mondta, elég elzárni a külvilágtól az üzemi területet úgy, hogy egy légy se tudjon kijutni onnan.

Zelenszkij a BBC tudósítása szerint azt mondta, nagyjából 120 ezer civilt akadályoz az orosz hadsereg abban, hogy elhagyja Mariupolt.

Közben Mariupol polgármestere is sajtótájékoztatót tartott a városban kialakult helyzetről, erről szintén a BBC számolt be.

Vadim Boicsenko elmondta mintegy 200 ember várja, hogy elhagyhassa a várost, de délutánig egyetlen busz sem érkezett. Szerdán mintegy 80-an embert evakuáltak.

Boicsenko szerint mintegy 100 ezer ember maradt az ostromlott városban.

Hozzátette, nehéz kiszámítani, hogy hány civil tartózkodik az Azovsztal acélműben, ahol az ukrán harcosok egy utolsó csoportja tartja magát, de a számot 300 és ezer közé teszi. Mint mondta, ma már nincs esély a civilek evakuálására az üzemből.

Boicsenko is reagált Putyin szavaira, miszerint Moszkva "felszabadította" Mariupolt. A polgármester azt mondta:

Bármilyen kijelentések hangzanak el, a város ukrán város, és az is marad.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk