Kamala Harrist és Mark Zuckerberget is kitiltották Oroszországból

  • narancs.hu
  • 2022. április 21.

Külpol

Közben Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok további katonai segélyt küld Ukrajnának.

Válaszul az Egyesült Államok által bevezetett szankciókra, Oroszországban beutazási tiltólistára került 29 amerikai felsővezető, üzletember, szakértő, újságírók, köztük Mark Zuckerberg a Facebook és anyavállalata, a Meta társalapítója és Kamala Harris amerikai alelnök. A döntésről csütörtökön számolt be az orosz külügyminisztérium.

A közlemény szerint a lépés válaszintézkedés arra, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata orosz állampolgárok egyre szélesebb körére terjeszti ki szankcióit. Az orosz válaszintézkedések egyébként, az amerikai büntetőintézkedésekhez hasonlóan, kiterjednek több magasrangú hivatalnok házastársára is.

Biden elnök, Antony Blinken külügy- és Lloyd Austin védelmi miniszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, valamint mások ellen Oroszország már március 15-én szankciókat vezetett be. Az orosz diplomáciai tárca csütörtökön kilátásba helyezte a lista további bővítését.

Moszkva ezenkívül 61 kanadai állampolgárral szemben is szankciókat vezetett be. Korábban pedig Boris Johnsont és több brit politikust tiltottak ki Oroszországból.

Közben Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának, hogy ezzel segítse a kelet-európai ország küzdelmét az orosz erők elleni harcban.

Az elnök szerint a segélyt "közvetlenül a szabadság frontvonalába" küldik. "Putyin arra számít, hogy elveszítjük a érdeklődésünket, (...) a nyugati egység megroppan, de ismét be fogjuk bizonyítani, hogy téved" - fogalmazott. "Minden amerikai adófizető, fegyveres erőink minden tagja büszke lehet arra, hogy (...) segítettünk visszaverni az orosz agressziót Ukrajnában" - tette hozzá Biden.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) közlése szerint a mostani segítség várhatóan többek között 72 darab nehéztüzérségi ágyút, ugyanennyi, a vontatásukra használható járművet, 144 000 tüzérségi töltényt, és több, mint 121 darab Phoenix Ghost nevű taktikai drónt tartalmaz majd.

Az elnök azt is bejelentette, hogy az összes orosz kötődésű hajót kitiltják az Egyesült Államok kikötőiből. "Ez azt jelenti, hogy egyetlen orosz lobogó alatt közlekedő, vagy orosz tulajdonban lévő, vagy általa üzemeltetett hajó sem dokkolhat az Egyesült Államok egyik kikötőjében sem, és nem érheti el partjainkat" - mondta Biden.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk