Megbüntették, mert nem adta ki a menstruációs szabadnapot

  • narancs.hu
  • 2021. április 25.

Külpol

Dél-Koreában 1953 óta jár havonta egy szabadnap a nőknek.

Közel 1800 dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte a bíróság egy dél-koreai légitársaság korábbi vezérigazgatóját, mert többször is előfordult, hogy nem engedte el a cég dolgozóit szabadnapra a menstruáció idején – írja a BBC nyomán a hvg.hu.

Dél-Koreában a nőknek törvényben garantált joga 1953 óta, hogy havonta egy nap szabadságot kivehetnek a havi ciklus alatt. Az Asiana Airlines korábbi vezetője, Kim Szu Cson azonban 2014-ben és 2015-ben 15 légi utaskísérő 138 ilyen jellegű kérését utasította el.

Kim a bíróság előtt azt vallotta, hogy az érintett nők nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy tényleg akkor van a menstruációjuk. Azt is mondta, hogy gyanúsnak találta, amikor ezek a nők ünnepnapok vagy szabadnapok környékén kérték a menstruációs szabadnapot. A bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy nem lehet kérni a nőket arra, hogy bizonyítsák be, tényleg akkor van a havi ciklusuk, mert ez a kérés sérti a magánélet védelméhez fűződő jogot és az emberi jogokat.

Kim Szu Cson ügyében először 2017-ben döntött a bíróság, akkor is elmarasztalták. Most a jogerős ítélet helybenhagyta az akkori határozatot.