Megemelkedett a sugárzás szintje Csernobilban

  • narancs.hu
  • 2022. február 25.

Külpol

A hivatalos közlés szerint nincsenek kritikus értékek, és az emelkedést a felkavart por okozza. 

Az ukrán nukleáris hivatal és a belügyminisztérium pénteken közölte, hogy megnövekedett sugárzási szintet regisztráltak a csernobili atomerőmű területén, de ezt csupán a por felkavarodása okozza - írja a Reuters

Az állami nukleáris hivatal szakértői nem közöltek pontos sugárzási szintet, de azt mondták, hogy a változás oka az, hogy a nehéz katonai felszerelések mozgása felkeverte a térségben a leülepedett radioaktív port. Közlésük szerint a sugárzás növekedésének mértéke nem kritikus, és folyamatosan figyelik a helyzetet.

A 444.hu azonban arra figyelmezetet, hogy információik szerint valamikor ma reggel 7 óra tájban megszűnt a sugárzási adatszolgáltatás Csenobilból, illetve még 2 környékbeli atomerőműből, a európai atomerőművek sugárzási adatait figyelő EURDEP nevű adatbázisban térképe szerint az utolsó, reggel 7-kor érkezett eredmények nem mutattak kritikus megugrást.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken Moszkvában arról nyilatkozott, hogy légideszantosaik csütörtökön teljes ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőmű körüli területet.

"Az orosz ejtőernyősök és az atomerőmű biztonsági zászlóaljához tartozó ukrán katonák együttműködése az erőmű védelmében garancia arra, hogy a nacionalista alakulatok vagy más terrorista szervezetek ne tudják kihasználni az országban kialakult helyzetet" - nyilatkozott a tábornok.

Tájékoztatása szerint az atomerőmű őrségével megállapodás született az erőműegységek és a szarkofág őrzéséről. Konasenkov azt mondta, hogy az atomerőmű környezetében a háttérsugárzás normális, az erőmű személyzete továbbra is a szokásos rend szerint látja el a létesítmény fenntartásait, és figyelemmel kíséri a radioaktivitás helyzetét.

 (Reuters, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk