Megint több száz embert vettek őrizetbe a vasárnapi országos fehérorosz tüntetéseken

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 14.

Külpol

Mindeközben Lukasenka hétfőn Szocsiba repült, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

774 kormányellenes tüntetőt vett őrizetbe a fehérorosz rendőrség vasárnap az országban tartott tüntetéseken – közölte hétfőn a minszki belügyminisztérium.

A fővárosban mintegy százezer ember vonult vasárnap az utcákra tiltakozásul Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újraválasztása ellen.

A tüntetők felvonulásukat a "Hősök menetének" nevezték, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt.

A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a tiltakozók ellen.

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. A város központjában található köztársasági palota épületénél rendőrségi alakulatok vonultak fel, ahol ugyancsak akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoztak.

Lukasenka hétfőn az oroszországi Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Repülőgépe már meg is érkezett a déloroszországi városba – derült ki egy, a gépek azonosítójelét nyomon követő oldalról, amelynek adatát a Reuters hírügynökség közölte.

A fehérorosz vezető a nap folyamán azért találkozik Putyinnal, mert segítséget remél az országban már öt hete tartó, lemondását követelő megmozdulások miatt.

A Reuters anyagában azt írta, Putyin kezében van Lukasenka sorsa, aki 26 éve tartó uralmának legnagyobb válságát éli. Gazdasági és katonai támogatást remél, hogy a helyzetet a maga javára fordítsa, miközben biztonsági emberei keményen szembeszállnak a tiltakozókkal.

Figyelmébe ajánljuk