Megint több száz embert vettek őrizetbe a vasárnapi országos fehérorosz tüntetéseken

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 14.

Külpol

Mindeközben Lukasenka hétfőn Szocsiba repült, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

774 kormányellenes tüntetőt vett őrizetbe a fehérorosz rendőrség vasárnap az országban tartott tüntetéseken – közölte hétfőn a minszki belügyminisztérium.

A fővárosban mintegy százezer ember vonult vasárnap az utcákra tiltakozásul Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újraválasztása ellen.

A tüntetők felvonulásukat a "Hősök menetének" nevezték, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt.

A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a tiltakozók ellen.

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. A város központjában található köztársasági palota épületénél rendőrségi alakulatok vonultak fel, ahol ugyancsak akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoztak.

Lukasenka hétfőn az oroszországi Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Repülőgépe már meg is érkezett a déloroszországi városba – derült ki egy, a gépek azonosítójelét nyomon követő oldalról, amelynek adatát a Reuters hírügynökség közölte.

A fehérorosz vezető a nap folyamán azért találkozik Putyinnal, mert segítséget remél az országban már öt hete tartó, lemondását követelő megmozdulások miatt.

A Reuters anyagában azt írta, Putyin kezében van Lukasenka sorsa, aki 26 éve tartó uralmának legnagyobb válságát éli. Gazdasági és katonai támogatást remél, hogy a helyzetet a maga javára fordítsa, miközben biztonsági emberei keményen szembeszállnak a tiltakozókkal.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.