Négyszemközt tárgyal Putyin és Lukasenka

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 14.

Külpol

A tárgyaláson nem lesz jelen a média, és sajtótájékoztatót sem tartanak az egyeztetés után.

Négyszemközt tárgyal egymással Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök – tudatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel. Peszkov azt is közölte, hogy az eszmecserének nincs kötött időkerete,  a tárgyaláson a média nincs jelen, és a két elnök nem tervezi dokumentumok aláírását, valamint sajtótájokoztatót sem tartanak majd.

A Rosszija 24 hírtelevízió arról tájékoztatott, hogy a tárgyalások középpontjában elsősorban az energiahordozók ügye és a fehéroroszországi helyzet moszkvai megítélése áll.
Lukasenka az első külföldi vezető, akit Putyin a járványhelyzet kezdete óta személyesen fogad, a fehérorosz államfő pedig először hagyta el hazáját a vitatott végkimenetelű, tömegtüntetéseket kiváltó augusztus 9-i elnökválasztás óta. A két vezető négy hónap alatt immár harmadszor találkozik egymással.

Orosz sajtójelentések szerint Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült volt ellenzéki elnökjelölt felhívással fordult Putyinhoz, amelyben arra figyelmeztetett, hogy az új fehérorosz hatalom felül fogja vizsgálni az összes megállapodást, amelyet az "illegitim" Lukaneskával köt. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az orosz vezető a "hatalombitorlóval", nem pedig a "fehérorosz néppel" egyeztet.

Hodorkovszkij: Putyin már nem tud távozni

Oroszország egykor leggazdagabb emberével, leghíresebb bebörtönzöttjével, az emigrációban élő másként gondolkodóval a Gazeta Wyborcza újságírója készített nagyinterjút. A mai Oroszország szinte minden égető kérdése szóba kerül abban az interjúban, amit a lengyel Gazeta Wyborcza újságírója, Wiktoria Bieliaszyn készített Mihail Hodorkovszkij orosz üzletemberrel még a belarusz választás és Navalnij megmérgezése előtt.

Figyelmébe ajánljuk