Megkezdődött a francia elnökválasztás első fordulója

  • narancs.hu
  • 2022. április 10.

Külpol

A közvélemény-kutatások szerint szoros lehet az eredmény, Macron izgulhat.

Két fordulós választáson, április 10-én és 24-én  dönthetnek a franciák arról, hogy továbbra is bizalmat szavaznak Emmanuel Macronnak, vagy új elnököt választanak.  A választás során közel 49 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy a 12 jelölt közül kiválassza azt a kettőt, aki két héttel később megmérkőzhet az államfői tisztségért.

Emmanuel Macron jelenlegi államfő mellett, akit első alkalommal 2017-ben választottak meg köztársasági elnöknek, tizenegy másik politikus indul, akik között Macron legesélyesebb kihívójának Marine Le Pent, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét tartják.

Macron mellett egyébként még hat politikust tartanak számon jelentős jelöltként: a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont, az Engedetlen Franciaország nevű politikai mozgalom vezetőjét, akinek szintén van esélye bejutni a második fordulóba, Yannick Jadot-t, aki a Zöldek jelöltje, a szocialista párti Anne Hidalgót, Párizs polgármesterét, illetve a jobbközép Valéria Pécresse-t, a Köztársaságiak jelöltjét, Éric Zemmourt, a radikális publicistából lett politikust és a már említett Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét.

Miután Franciaország és a tengerentúli megyéi között nagy az időeltolódás, sok helyen, így a Kanada keleti partjai közelében fekvő Saint-Pierre-and-Miquelon szigetcsoporton, vagy Francia Guyanán, Guadeloupe-on, Martinique-on és Francia Polinéziában is szombaton szavaznak. Egyébként az anyaországban a szavazóhelyiségek vasárnap reggel nyolc órakor nyíltak. A a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

Az elnökválasztás kimenetele egyelőre nagy kérdés, pedig Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után két héttel még úgy tűnt, sima győzelemre számíthat Macron. A Népszava megjegyzi:Ekkor Emmanuel Macron uralta a közvélemény-kutatásokat, még Marine Le Pennel szemben is 20 százalékos előnyt jósolnak neki a második fordulóban. Mostanra viszont annyira szorossá vált a verseny, hogy a Harris közvélemény-kutató szerint Macron már csak három százalékkal vezet, vagyis hibahatáron belüli a különbség. Sőt, van olyan kisebb közvélemény-kutató már Le Pent látja az élen.

 

 Az elnökválasztás második fordulóját április 24-én tartják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!