Kiderült, hogy Boris Johnson Kijevben tárgyal Zelenszkijjel

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 9.

Külpol

Új pénzügyi és katonai segélycsomagról tárgyalnak, a britek újabb rakétákat küldenek Ukrajnába. 

Mint szombaton kiderült, Boris Johnson brit miniszterelnök előzetes bejelentés nélkül Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. 

A BBC beszámolója szerint Johnson hivatala azt közölte, ezzel mutattak szolidaritást az ukrán néppel, és egy új pénzügyi és katonai segélycsomagról tárgyaltak. 

A találkozóról a londoni ukrán nagykövetség osztott meg váratlanul egy képet szombaton délután: 

Pénteken Boris Johnson Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalása után már bejelentette, hogy

Nagy-Britannia további 100 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányt küld Ukrajnába. 

Johnson azt mondta, a szállítmányban ismét lesz Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszer, amelyből London már korábban is sokat átadott Ukrajnának. A brit kormányfő ismertetése szerint ezek a rakéták a hangsebesség háromszorosával repülnek. Nagy-Britannia emellett 800 páncéltörő rakétát is szállít, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközökkel együtt.

Boris Johnson felidézte, hogy a brit kormány által a múlt héten összehívott virtuális adományozó konferencián a résztvevők 1,5 milliárd font értékű fegyverzet – összesen 2,5 millió egységnyi katonai felszerelés – ukrajnai szállítására vállaltak kötelezettséget.

Olaf Scholz ugyanekkor arról beszélt, hogy a német kormány célként tűzte ki, hogy még az idén befejezze az orosz nyersolaj importját, és Németország "aktívan törekszik" arra, hogy teljesen függetlenítse magát az orosz nyersolajtól. "Úgy gondoljuk, hogy ezt még az idén képesek leszünk elérni" – fogalmazott. 

Scholz hozzátette: a német kormány az orosz földgázimporttal szembeni függés megszüntetésén is dolgozik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "ez nem annyira könnyű", mivel először meg kell építeni az ehhez szükséges infrastruktúrát, például vezetékrendszert Németország északi partjaihoz, és olyan kikötői terminálokat is ki kell alakítani, amelyek alkalmasak a cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajók fogadására, valamint a cseppfolyósított földgáz lefejtésére, visszaalakítására és betáplálására a német vezetékrendszerbe.

Scholz azt is mondta, Németország komoly beruházásokat eszközöl a megújuló energiaforrások használatának kiterjesztésére, de még évekig szüksége lesz fosszilis energiahordozók importjára is, a legfontosab feladat ezért az, hogy Oroszországon kívüli szállítóktól is be lehessen szerezni e fosszilis energiaforrásokat.

Boris Johnson a sajtótájékoztatón elismeréssel nyilatkozott a német lépésekről, majd közölte, az az Európa, amelyet alig hat héttel ezelőtt még mindenki ismert, mára megszűnt létezni, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök támadása Ukrajna ellen a kontinens biztonságának alapjai elleni támadás is egyben. Szerinte ugyanakkor látványos kudarcot vallott Putyin azon törekvése, hogy éket verjen az európai országok közé, sőt ennek éppen az ellenkezője történt, az orosz államfőnek ugyanis sikerült teljes egységbe kovácsolnia Európát és az egész transzatlanti szövetségi rendszert az Ukrajna elleni invázióval.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk