Megölték a Deutsche Welle újságírójának hozzátartozóját a tálibok

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Külpol

A riporter már Németországban van, családján álltak bosszút.

Házról házra járnak a tálib fegyveresek, a nyugatiakkal együttműködő afgánokat keresik, és ha nem találják őket otthon, megfenyegetik a családjukat – írja a HVG hírszerzői jelentésre hivatkozva.

Ezt az értesülést erősíti most meg az a hír, miszerint a Deutsche Welle afganisztáni újságíróját is fölkeresték a tálibok. Őt nem találták otthon – a riporter már Németországban van –, a családja azonban még nem utazott el. A Deutsche Welle tudósítása szerint a tálib fegyveresek az egyik hozzátartozót megölték, és a család másik tagját is súlyosan megsebesítették.  A többi rokonnak sikerült elmenekülnie. 

Az eset kapcsán a német médium igazgatója, Peter Limbourg azt nyilatkozta, hogy a német kormánynak sürgősen cselekednie kell: „az egyik szerkesztőnk közeli rokonának meggyilkolása a tálibok által felfoghatatlanul tragikus, és tanúsítja azt az akut veszélyt, amelyben minden afganisztáni alkalmazottunk és családjaik találták magukat. Szemmel látható, hogy a tálibok már szervezetten végzik az újságírók felkutatását, Kabulban és a tartományokban is. Kifutunk az időből!”

A német hadsereg főparancsnoka, Eberhard Zorn tábornok egy tájékoztatón azt mondta, szombaton két helikoptert küldenek a további evakuálásokra, ám leszögezte, hogy ezek csak Kabulban és környékén tudnak műveleteket végrehajtani, más városokban nem.

A Deutsche Welle úgy tudja, a tálibok már három újságírójának otthonát megkeresték. Egy helyi tévé riporterét, Nematullah Hematot valószínűleg elrabolták, Toofan Omar fügetlen rádióst pedig lelőtték. 

Korábban, augusztus 2-án a nyílt utcán ölték meg Amdadullah Hamdard tolmácsot, aki a német Die Zeitnak dolgozott,  július 16-án Danish Siddiqui Pulitzer-díjas indiai fotóriporter halt erőszakos halált Afganisztánban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.