Megölték a Deutsche Welle újságírójának hozzátartozóját a tálibok

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Külpol

A riporter már Németországban van, családján álltak bosszút.

Házról házra járnak a tálib fegyveresek, a nyugatiakkal együttműködő afgánokat keresik, és ha nem találják őket otthon, megfenyegetik a családjukat – írja a HVG hírszerzői jelentésre hivatkozva.

Ezt az értesülést erősíti most meg az a hír, miszerint a Deutsche Welle afganisztáni újságíróját is fölkeresték a tálibok. Őt nem találták otthon – a riporter már Németországban van –, a családja azonban még nem utazott el. A Deutsche Welle tudósítása szerint a tálib fegyveresek az egyik hozzátartozót megölték, és a család másik tagját is súlyosan megsebesítették.  A többi rokonnak sikerült elmenekülnie. 

Az eset kapcsán a német médium igazgatója, Peter Limbourg azt nyilatkozta, hogy a német kormánynak sürgősen cselekednie kell: „az egyik szerkesztőnk közeli rokonának meggyilkolása a tálibok által felfoghatatlanul tragikus, és tanúsítja azt az akut veszélyt, amelyben minden afganisztáni alkalmazottunk és családjaik találták magukat. Szemmel látható, hogy a tálibok már szervezetten végzik az újságírók felkutatását, Kabulban és a tartományokban is. Kifutunk az időből!”

A német hadsereg főparancsnoka, Eberhard Zorn tábornok egy tájékoztatón azt mondta, szombaton két helikoptert küldenek a további evakuálásokra, ám leszögezte, hogy ezek csak Kabulban és környékén tudnak műveleteket végrehajtani, más városokban nem.

A Deutsche Welle úgy tudja, a tálibok már három újságírójának otthonát megkeresték. Egy helyi tévé riporterét, Nematullah Hematot valószínűleg elrabolták, Toofan Omar fügetlen rádióst pedig lelőtték. 

Korábban, augusztus 2-án a nyílt utcán ölték meg Amdadullah Hamdard tolmácsot, aki a német Die Zeitnak dolgozott,  július 16-án Danish Siddiqui Pulitzer-díjas indiai fotóriporter halt erőszakos halált Afganisztánban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?