Megválasztották és be is iktatták hivatalába Li Csiang kínai miniszterelnököt

Külpol

Aki Hszi Csin-ping elnök közeli bizalmasa.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) szombaton megszavazta Li Csiang kínai miniszterelnök kinevezését, és a Hszi Csin-ping kínai elnök közeli bizalmasának tartott politikust rögtön be is iktatták hivatalába. 

A várakozásoknak megfelelően

az előzetesen körültekintően kiválasztott mintegy 3000 pártképviselő túlnyomó többsége a 63 éves, közismert kínai politikusra szavazott

szombaton a KKP évente megrendezett egyhetes pekingi népgyűlésén.

 
Hszi Csin-ping elnök és Li Ko-csiang miniszterelnök
Fotó: MTI/AP

Li Csiang a korábbi sanghaji párttitkár Li Kecsiangot váltja a miniszterelnöki poszton, aki 2013 és 2023 között kétszer is betöltötte a kormányfői hivatalt. Li Csiang karrierje túlnyomó részét a hatalmas ország gazdag keleti partján töltötte, ahol állítólag komoly gazdasági tapasztalatokat szerzett, és barátságos, szoros viszonyt ápol a magánvállalkozásokkal.

Elődjével szemben

az új kormányfőt a hivatalban lévő kínai elnök közeli bizalmasának tartják,

aki a KKP népgyűlésének pénteki szavazását követően kezdhette meg harmadik elnöki ciklusát.

Kína és a KKP vezetőjeként a 69 éves Hszi Csin-ping az októberi pártkongresszuson már sikeresen eltörölte az életkorral és hivatali mandátummal kapcsolatos korábbi korlátozásokat, amellyel megerősítette és bebetonozta politikai hatalmát a világ második legnagyobb gazdasága élén.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk