Mennünk kéne az EU-ból a holland miniszterelnök szerint

  • narancs.hu
  • 2021. június 24.

Külpol

Albániától, Észak-Macedóniától bajos elvárni az uniós értékek tiszteletben tartását, ha ez Magyarországnak sem megy.

Ha a magyar kormány nem vonja vissza a melegellenes törvényt, el kell hagynia az EU-t, ezt mondta az uniós csúcsra utazó Mark Rutte holland kormányfő – írja a hvg.hu EUrologus rovata.  

„Magyarországnak vissza kell vonnia a törvényt, vagy mennie kell. Én nem mondhatom azt nekik, hogy menjenek, ezt csak lépésről lépésre lehet” – mondta Rutte. A holland miniszterelnök szégyent érez amiatt, hogy miközben a tagjelölt Albániától vagy Észak-Macedóniától elvárja az Európai Unió, hogy tiszteletben tartsák a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a többi uniós értékeket, az EU-tagok nem teszik azt.

A holland üzenetre Varga Judit magyar igazságügy-miniszter úgy reagált, hogy Mark Rutte szavai a régi gyarmatosító arroganciát idézik.

 

Az uniós csúcson a Törökországgal és Oroszországgal kapcsolatos külpolitikáról, a migrációról és a koronavírus-járvány elleni harcról akarnak tárgyalni az uniós állam- és kormányfők, de az új magyar törvény is szóba fog kerülni.

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo nem akarja kitessékelni Magyarországot az unióból, csak annyit mondott, hogy a magyar törvény retardált, és aki a klub szabályait nem tartja be, annak a támogatásokból sem kellene kapnia. 

Emmanuel Macron francia elnök szerint sincs összhangban a magyar törvény az európai értékekkel, ugyanezt gondolja Micheál Martin ír miniszterelnök.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitteren azt írta, „az értékek állnak az európai projekt központjában”, és ezért este – valószínűleg a vacsora alatt – megbeszélik ezt a témát. Az EUrologus szerint nagy kérdés, hogy az állam- és kormányfőknek is ugyanazt mondja-e majd Orbán Viktor miniszterelnök, amit a brüsszeli újságíróknak: hogy nincs melegellenes törvény, csak olyan, ami a szülők és a gyerekek jogait védi. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!