Merkel 14 ország vezetőjével állapodott meg bevándorlók visszafogadásáról, egyes német hírforrások szerint Orbánnal is

  • narancs.hu
  • 2018. június 30.

Külpol

Spanyolország és Görögország már korábban igent mondott neki.

14 uniós tagállam vezetőjével sikerült egyezségre jutnia a német kancellárnak a menedékjogért folyamodó bevándorlók befogadásáról – derül ki Merkel azon leveléből, melyet a koalíciós partner CSU vezetőinek írt.

A megállapodás szerint azok a bevándorlók, akik úgy folyamodnak menedékjogért Németországban, hogy előzőleg már másik uniós országban regisztrálták őket, első körben különleges „gyűjtőtáborokba”, a német határok mentén kialakított központokba kerülnek majd, ahol az ügyüket kezelik.

A kancellár levelében azt is hangsúlyozza, hogy a németeknek támogatniuk kell Szlovéniát és Horvátországot is a határellenőrzésben.

Merkel számára azért volt sürgős a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) július 1-jéig adott neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére.

A DPA-ra hivatkozva a DW szerint a németek megállapodtak Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is. A megállapodás pedig konkrétan arról szól, hogy ezek az országok visszaveszik a németektől azokat a menekülteket, akiket elsőként ők regisztráltak.

A Reuters szerint Merkel levelében úgy fogalmaz, hogy alá fognak írni megállapodásokat, tehát nem egyértelmű még semmi.

A német kancellár pénteken, a brüsszeli uniós csúcson már annyi eredményről beszámolt, hogy Spanyolország és Görögország visszaveszi azokat a bevándorlókat, akik ott regisztráltak először. Úgy tűnik, ezt a megállapodást terjesztették ki a németek más tagállamok felé is.

A szociáldemokrata SPD már üdvözölte Merkel terveit.

(ReutersDPADW)

Orbán cáfol: semmilyen megállapodás nem született Merkellel

Mert ugye hogy fogadna be ő menekülteket…

Figyelmébe ajánljuk