A magyar miniszterelnök sem nem szélsőséges, sem nem populista, csak báncsák, mer’ magyar

  • narancs.hu
  • 2018. június 30.

Külpol

Mon Dieu!

Francia sajtóértesülések szerint Orbán Viktor újabb rajongót szerzett magának. A lelkes Orbán-hívő ezúttal a Magyarországra delegált francia nagykövet, Éric Fournier, aki személyesen állt ki levélben Magyarország miniszterelnöke mellett, éppen ezért arra biztatta külügyminisztériumát, hogy meg kéne változtatni a francia álláspontot Orbán Viktorról, mert a magyar miniszterelnök sem nem szélsőséges, sem nem populista.

A megszellőztetett június 18-i keltezésű belső táviratban Fournier állítólag arról ír, hogy csak a média találta ki Orbánék populista lépéseit, szó nincs populizmusról, magyarfóbiáról viszont igen.

A francia nagykövet a magyar migrációs politikát modellnek tekinti, a magyar kormányt pedig egyenesen a Real Madridhoz hasonlítja (sorozatban háromszor nyert választást a Fidesz, ahogy a Real meg Bajnokok Ligáját).

A francia sajtó rá is kérdezett a csütörtök–pénteki brüsszeli csúcson a táviratra Emmanuel Macron államfőnél, de Macron válaszából nem derült ki, hogy ismeri-e a dokumentumot. Megjegyezte viszont, hogy az elmondottak nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak, és nem is osztja ezeket. Ugyanakkor az elnök szerint különbséget kell tenni egy bizalmas belső irat, illetve aközött, ha a nagykövet a nyilvánosság előtt beszélne ilyesmiről. Az utóbbi esetben akár a nagykövet hazahívása is felmerülhetne, ami annál is szükségesebb, mert befogadni sajna nem tudjuk, épp nincs migránsfelvétel.

(Index)

Figyelmébe ajánljuk