"Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy a Fidesz elhagyja az EPP-t" - mondja a lengyel néppárti képviselő

  • narancs.hu
  • 2019. február 22.

Külpol

Az osztrák néppárt közben felfüggesztené Orbánék tagságát az EPP-ben.

Az EPP-n (Európai Néppárton) belül sokan gondolják úgy, hogy ha a Fidesz nem változtat a viselkedésén, és folytatja a demokrácia lerombolását Magyarországon, akkor ki kellene zárni a pártcsaládból" - mondta Róza Thun, a lengyel Polgári Platform EP-képviselője az Euractivnak.

"A magam részéről mindent meg fogok tenni azért, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot" - tette hozzá.

A Fidesz EPP-tagsága azután került újra napirendre, hogy a magyar kormány plakátkampányt indított Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke ellen.

Ha a Soros-Juncker kampány után sem rúgja ki Orbánt a Néppárt, akkor mégis mikor fogja?

Az újabb Brüsszel-ellenes támadással Orbán az európai szélsőjobboldalon jelölte ki a Fidesz helyét. A kérdés csak az, ezt pártcsaládja mikor ismeri fel. Sok kétségünk eddig sem lehetett afelől, hogy Orbán Viktor és a Fidesz valódi politikai otthona nem a jobbközép Európai Néppártban (EPP) van, hanem a szélsőjobboldalon.

Az Euractivnak Tomas Zdechovsky cseh néppárti képviselő úgy nyilatkozott, hogy ha a májusi EP-választás után sem változik Orbán politikája, válaszlépésekre számíthat.

Az osztrák néppárt a portál szerint a Fidesz tagságának ideiglenes felfüggesztését szeretné elérni.

A francia és olasz néppártiak ezzel szemben nem támogatják a konfrontációt Orbánnal, a német CDU/CSU (az EPP legerősebb tagpártja) pedig megosztottnak tűnik.

Az Euractiv szerzői szerint az óvatosságot az a félelem mozgatja, hogy ha Orbán elhagyná az EPP-t, akkor az európai szélsőjobboldali erőket szervezné egységbe.

Figyelmébe ajánljuk