Mindkét oldalon lövik a kórházakat is

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 29.

Külpol

Az oroszok a novoajdari, az ukránok a herszoni megyei kórház elleni támadást rótták fel az ellenfélnek.

Felelősségre akarja vonni a Donyec-medencei kórházak ellen végrehajtott, „a Nyugat által vezérelt” ukrán rakétacsapások elkövetőit és megszervezőit az orosz külügyminisztérium, amely vasárnap háborús bűncselekménynek minősítette a történteket.

Az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai HIMARS-rakéták csapódtak a luhanszki régióban lévő Novoajdar egyik kórházi épületébe. 14 ember életét vesztette, 24 megsebesült. Az áldozatok túlnyomórészt a kórház betegei és alkalmazottai voltak. A tárca szándékossággal vádolta az ukrán felet. Szombaton ukrán tüzérségi csapás érte a Herszon megyei Nova Kahovka kórházát is, de ott nem voltak áldozatok.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, mert miközben gyakran ítél el „imitált” orosz bűncselekményeket, „illegális törvényszéki” felelősségre vonással fenyegetőzve miattuk, szemet huny Ukrajna „barbár” cselekedetei felett. A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok reagálásának elmaradása „a nemzetközi humanitárius jog újabb szörnyű lábbal tiprása”, ami „ismét megerősíti a konfliktusban való közvetlen részvételüket és az elkövetett bűncselekményekben való részvételüket”.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosához és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC) fordult a novoajdari kórházra mért csapás ügyében, azt követelve, hogy tartassák be az ukrán hatóságokkal az 1949. évi genfi egyezményt. Ennek 18., a polgári személyek háború idején való védelméről szóló cikke kimondja, hogy sebesültek, betegek, fogyatékkal élők és szülő nők ellátására létrehozott polgári kórházak semmilyen körülmények között nem válhatnak támadás célpontjává. Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Twitteren közvetlen felelősséggel vádolta az Egyesült Államokat, rámutatva, hogy az amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőkkel végrehajtott csapások célpontjai „washingtoni egyeztetés tárgyát képezik”. A diplomata szerint „az amerikai adófizetőknek tudniuk kell, hogyan használják fel a pénzüket”.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak büntetőeljárást a novoajdari kórház elleni sorozatvető-támadás ügyében, és állapítsák meg, hogy az ukrán hadsereg részéről ki felelős a csapásokért.

Az orosz katonai szóvivő közben arról számolt be, hogy az orosz erők a Donyec-medencében előrenyomulnak, a Wagner zsoldoscsoport pedig egy Szoledartól délnyugatra lévő település elfoglalásáról tett vasárnap bejelentést.

Az ukrán hatóságok vasárnap azt jelentették be, hogy a dél-ukrajnai Herszon városát újabb heves orosz támadás érte. A megyei kormányzói hivatal eddigi adatai szerint a megyeszékhely ágyúzása következtében hárman haltak meg és öten szenvedtek sérüléseket. Minden sérültet kórházba szállítottak, közülük egy ember állapota válságos. A támadás miatt számos polgári infrastrukturális létesítmény megrongálódott. Károk keletkeztek egy iskola, egy buszpályaudvar, egy posta, egy bank épületében és több lakóházban.

Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a megyei klinikai kórházat, ahol egy ápolónő megsérült.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost helyi idő szerint 12.48 és 14.05 óra között.

 

 Leadkép: ukrán katonák amerikai ágyúval lövik az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2023. január 9-én. Fotó: MTI/AP/LIBKOS

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?