Minszk külföldi szakértőket hív, hogy megvizsgálják a gépeltérítés ügyét

  • narancs.hu
  • 2021. május 25.

Külpol

Az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői állítólag megbizonyosodhat arról, hogy a gép személyzetére nem gyakoroltak nyomást.

Minszk meghívta a nemzetközi légiforgalmi és biztonsági szervezetek, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőit, hogy vizsgálják meg a Ryanair járatával vasárnap történt incidenst – közölte kedden a fehérorosz közlekedési és tájékoztatási minisztérium légiforgalmi hivatala.

A közlemény szerint a meghívás a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), valamint az EU és az Egyesült Államok polgári közlekedési hatóságainak szól. A meghívás célja, hogy az említett szervezetek képviselői részt vegyenek az eset pártatlan kivizsgálásában. A feleknek lehetőségük lesz megbizonyosodni arról is, hogy az RF4978-as járat személyzetére nem gyakoroltak nyomást, nem fenyegették és nem kényszerítették. Minszk ígéretet tett arra, hogy bemutatja az irányítóközpont és a pilóták közötti üzenetváltásról készült feljegyzéseket.

Mint ismert, a fehérorosz hatóságok vasárnap pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban részt vett a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is, amely a minszki repülőtérre kísérte a Boeing-737-est. A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a pokolgépről szóló információ nem igazolódott.

A fehérorosz légügyi hatóságok kedden közölték azt is, hogy a légi közlekedési szervezetekkel és a bűnüldöző szervekkel megtették és ezután is megteszik a nemzetközi és nemzeti jog által előírt intézkedéseket, hogy biztosítsák a polgári légi közlekedés megbízható védelmét a jogellenes beavatkozásokkal szemben.

Az Európai Unió vezetői hétfőn úgy döntöttek a vasárnapi gépeltérítést követően, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságoknak, hogy használják az Európai Unió repülőtereit és az unió légterében közlekedjenek. Egyben azt javasolták az európai légitársaságoknak, hogy tartózkodjanak repüléstől a fehérorosz légtérben.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk