Minszk és Kijev között is feszültséget szült a gépeltérítés

  • narancs.hu
  • 2021. május 25.

Külpol

Minszk jegyzékben tiltakozott Ukrajnánál a légi forgalom leállítása miatt.

Fehéroroszország diplomáciai jegyzékben tiltakozott kedden a kijevi külügyminisztériumnál amiatt, hogy Ukrajna egyoldalúan leállítja a két ország közti légi forgalmat.

Minszk meglepődve fogadta az ukrán fél azon döntését egy olyan repülési esettel összefüggésben, amelynek semmi köze Ukrajnához - idézett az Interfax-Ukrajina hírügynökség a jegyzékből.

A külképviselet "abszurdnak" nevezte Kijev döntését egyebek mellett annak fényében, hogy 2016. október 21-én az ukrán fél katonai gépek bevetésével fenyegetve visszafordította a Belavia fehérorosz légitársaság egyik, Kijev és Minszk között közlekedő gépét.

A nagykövetség hangsúlyozta, hogy az ukrán fél által elfogadott politikai döntésből eredő károkat elsősorban Ukrajna és állampolgárai viselik. "Az Ukrajna által szervezett légi blokád nem teszi lehetővé Fehéroroszország állampolgárainak, hogy az idegenforgalmi szezon kellős közepén teljes mértékben kiaknázzák Ukrajna turisztikai lehetőségeit. Az Ukrajnába utazás költségei szintén jelentősen megemelkednek amiatt, hogy a járatoknak alternatív repülőtereket kell használniuk" - magyarázta a külképviselet. A fehérorosz fél arra számít, hogy Ukrajna felháborító döntését a légi blokádról, amelynek célja gazdasági károkozás a fehérorosz légi közlekedési szektornak a közeljövőben megsemmisítik, objektíven figyelembe véve a Ryanair járatának a minszki repülőtéren május 23-án történt leszállásával összefüggő összes körülményt, köztük azt, hogy mindez a repülésbiztonsággal teljes összhangban lett végrehajtva.

A képviselet emellett reményét fejezi ki, hogy az ukrán fél visszatér a Fehéroroszországgal folytatott kétoldalú párbeszéd tiszteletteljes és a kölcsönös érdekeknek megfelelő útjára, valamint a jószomszédsághoz, az objektív és átfogóan kiegyensúlyozott álláspontra, amely az egymás belügyeibe való beavatkozás tilalmának elvén alapszik.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden hozta nyilvánoságra, hogy Ukrajna szerdától leállítja a légi forgalmat Fehéroroszországgal, ezen felül az ukrán légitársaságoknak és repülőgépeknek tilos repülniük Fehéroroszország légterében. A kormányfő kijelentette, hogy a Ryanair járatának minszki kényszerleszállításával kialakult helyzet sérti a nemzetközi polgári repülésről szóló egyezményt, a döntés a járatok és az utasok biztonságának szavatolására irányul. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap utasította a kormányt, hogy hozzon mindezekről határozatot azután, hogy elemezték a Ryanair utasszállító gépével történt vasárnapi esetet, amikor is a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva - egy MiG-29-es vadászgép részvételével - leszállásra kényszerítették Minszkben az ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, majd a gépen utazó Raman Prataszevicset, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét őrizetbe vették.

Az eset után az EU a Lukasenka-rezsim és támogatói elleni gazdasági szankciókat és az EU-Fehéroroszország közötti légiközlekedés leállítását helyezte kilátásba.

A magyar külügy szűkszavúan, újságírói kérdésre reagált az incidensre: megerősítették, hogy Budapest álláspontja mindenben egyezik az EU-közleménnyel. Külön közleményt nem adott ki a minisztérium. (MTI/Narancs)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.