Mintha Orbán mondta volna, olyan érvekkel lépett ki Donald Trump a menekültügyi világegyezmény előkészítéséből

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 3.

Külpol

Az ENSZ kezdeményezése a továbbiakban hidegen hagyja az Egyesült Államok elnökét.

Donald Trump amerikai elnök döntésének értelmében az Egyesült Államok kilép annak az átfogó ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén hivatott segíteni, mert összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával – jelentette be helyi idő szerint szombaton New Yorkban, az amerikai ENSZ-képviselet.

Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése, a részletes javaslatot a világszervezet menekültügyi főbiztosságának kell elkészítenie, és 2018-as éves jelentésének részeként beterjesztenie. A megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amelyeket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárást illetően, beleértve az ideiglenes elhelyezésükre, illetve a hazatérésük támogatására vonatkozó szabályokat is. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte, hogy az Egyesült Államok világelső a menekültek támogatásában, és ezt a szerepét meg is kívánja őrizni. Majd az Orbán Viktor és a Fidesz által is sokat használt fordulattal élt: a bevándorlásra vonatkozó döntéseket az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele, és azt is közölte, hogy a tavaly szeptemberi nyilatkozatban tükröződő globális szemlélet nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával.

Az ENSZ egyelőre még nem reagált az amerikai bejelentésre.

Donald Trump szerint idén is ő lett volna az év embere

A Time nem így tudja.

Neked ajánljuk