Szijjártó Péter megmagyarázta, miért nem ment kedden Kijevbe Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Belpol

A külügyminiszter szerint egyszerű az indok: a cél az, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

Szijjártó Péter is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy miért nem ment ma Orbán Viktor Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel együtt.

Ahogy arról ugyanis mi is beszámoltunk, kedden a varsói kormányfői hivatal közölte, hogy még aznap Kijevbe látogat Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel.

A hvg.hu rákérdezett Havasi Bertalannál, a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy Orbán Viktort hívták-e az útra, tudott-e róla előzetesen, egyeztetettek-e vele erről, és volt-e arról szó, hogy esetleg ezt az utat a magyar nemzeti ünnepre tekintettel máskor tartsák meg, hogy ő is csatlakozni tudjon? De csupán egyetlen mondatot kaptak válaszként, miszerint

A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

A lengyel miniszterelnök hivatala a látogatásról azt is közölte, hogy "az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe", az útról pedig az Európai Tanács elnökével és az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat. Az Origo pedig arról írt, hogy "értesülések szerint" a három ország vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, és "ennek a részleteit beszélik meg Kijevben az ukrán vezetéssel", Orbán Viktor pedig azért nem vesz részt a tárgyalásokon, mert Magyarország nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat Ukrajnába.

Ehhez kapcsolódott most Szijjártó Péter is, aki az MTI-nek elmondta, hogy "mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük és nem lehet más a célunk, mint hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból."

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem utazik a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel közösen Kijevbe, a politikus kiemelte:

Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert "ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük" a fegyverek szállítását Ukrajnába.

A külügyminiszter hozzátette: "Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!