Szijjártó Péter megmagyarázta, miért nem ment kedden Kijevbe Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Belpol

A külügyminiszter szerint egyszerű az indok: a cél az, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

Szijjártó Péter is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy miért nem ment ma Orbán Viktor Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel együtt.

Ahogy arról ugyanis mi is beszámoltunk, kedden a varsói kormányfői hivatal közölte, hogy még aznap Kijevbe látogat Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel.

A hvg.hu rákérdezett Havasi Bertalannál, a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy Orbán Viktort hívták-e az útra, tudott-e róla előzetesen, egyeztetettek-e vele erről, és volt-e arról szó, hogy esetleg ezt az utat a magyar nemzeti ünnepre tekintettel máskor tartsák meg, hogy ő is csatlakozni tudjon? De csupán egyetlen mondatot kaptak válaszként, miszerint

A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

A lengyel miniszterelnök hivatala a látogatásról azt is közölte, hogy "az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe", az útról pedig az Európai Tanács elnökével és az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat. Az Origo pedig arról írt, hogy "értesülések szerint" a három ország vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, és "ennek a részleteit beszélik meg Kijevben az ukrán vezetéssel", Orbán Viktor pedig azért nem vesz részt a tárgyalásokon, mert Magyarország nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat Ukrajnába.

Ehhez kapcsolódott most Szijjártó Péter is, aki az MTI-nek elmondta, hogy "mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük és nem lehet más a célunk, mint hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból."

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem utazik a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel közösen Kijevbe, a politikus kiemelte:

Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert "ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük" a fegyverek szállítását Ukrajnába.

A külügyminiszter hozzátette: "Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?