Most Szeverdonyecknél támadnak nagyobb erővel az oroszok

  • narancs.hu
  • 2022. május 21.

Külpol

Keleten nagyon heves harc folyik, Kijev hadtörténeti múzeuma pedig kiégett orosz harcjárművekből rendezett kiállítást.

Most a Luhanszk megyei Szeverdonyeck város környékén támad nagy erőkkel az orosz hadsereg – írja a BBC.

A brit közszolgálati médium Szerhij Hajdalra, a terület ukrán katonai közigazgatásának vezetőjére hivatkozik, aki a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán katonák tizenegy támadást vertek vissza, nyolc orosz harckocsit lőttek ki, de az orosz erők fokozatosan körbeveszik a települést, és folyamatosan lövik is. 

A BBC és a hírt átvevő Telex is közli, hogy ezeket a híreket más forrásból nem sikerült megerősíteni. 

Szintén a Telex közli, hogy Kijevben kiégett orosz harcjárműveket állított ki a helyi hadtörténeti múzeum. A kiállításon láthatók még bombák, kézigránátok, fegyverek, sugárzásmérők, és orosz katonák által hátrahagyott személyes tárgyak: sapkák, bakancsok, jegyzetfüzetek. 

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

 „Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij szombaton egy televíziós interjúban, hozzáfűzve: az oroszok „nem fognak tudni lábra állni a következő néhány évben”.

A politikus azután beszélt erről, hogy legalább 2400 ukrán fegyveres megadta magát az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú kikötővárosban, és fogságba került.

Kijev visszafoglalja Mariupolt – szögezte le Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna szerint visszatérnek az orosz invázió kezdete, február 24. előtti frontvonalakra, ami győzelmet jelent.

„Ez azt jelenti, hogy nem hódítottak meg bennünket, és a hazánkat védjük” – mondta. Megjegyezte mindazonáltal, hogy ez nagyon nehéz lesz, és diplomáciai lépések is következnek.

Ukrajnai h?bor?

 
 
 

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen egy orosz katona (b) megmotoz egy ukrán katonát a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 20-án. Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk