Nagy hatáskörű bizottságot hoznak létre az orosz befolyás megfékezésére Lengyelországban

  • narancs.hu
  • 2023. május 28.

Külpol

Donald Tusk ötletét bőszen bírálja az ellenzék.

A lengyel parlament elfogadta azt a törvényt, aminek értelmében nagy hatáskörú vizsgálóbizottság jön létre az orosz befolyás vizsgálatára. Az ellenzék boszorkányüldözésről beszél – írja a Reuters.

A kormányon lévő jobboldali Jog és Igazságosság Pártja (PiS) azt állítja, az ellenzéki Polgári Platform (PO) veszélyesen függővé tette Lengyelországot az orosz nyersanyagoktól 2007 és 2015 között, ami felveti a kérdést, hogy Moszkva befolyása alatt állhatnak.

A PO visszautasítja a kritikát, és az ellenzék „Lex Tusk” néven emlegeti a törvényt, hiszen valóban Tusk által került előterjesztésre 2022-ben. Szerintük Donald Tusk eliminálni akarja az ellenzékét az októberben tervezett választások előtt.

A javaslatot mindenesetre 234-219 arányban elfogadták, egyetlen tartózkodással.

A bizottság a 2007-2022 közötti időszakot vizsgálná, és hatalmában állna tíz évre megvonni a biztonsági felhatalmazást és eltiltani a közpénzekkel való gazdálkodástól azokat, akik bizonyíthatóan orosz befolyás alatt állnak. A bizottság tagjait a parlament választaná ki, ahol a PiS szűk többséggel rendelkezik.

Lengyelország emberi jogi ombudsmanja, Marcin Wiacek azt mondta, hogy a törvény alkotmányellenes, mivel a közintézmény feladatai valójában a bíróságokra tartoznak.

A törvényt még Andrzej Duda államfőnek alá kell írnia.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.