Szijjártó kiállt Vučić mellett a belgrádi gyűlésen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 27.

Külpol

Meglepetésvendégként szerepelt a Szerb Haladó Párt belgrádi nagygyűlésén.

Nagygyűlést hívott össze Belgrádba pénteken a kormányzó Szerb Haladó Párt, válaszul az iskolai lövöldözések óta egymás után szervezett ellenzéki megmozdulásokra – írta a Telex.

Az összejövetel azt volt hivatott demonstrálni, hogy a kormánypárt hívei többen vannak, mint azok, akik Aleksandar Vučić köztársasági elnök távozását követelik. A rendezvény meglepetésvendége Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter volt, aki szerbül olvasta föl mondanivalóját

Szijjártó többek közt arról beszélt, hogy a korábbi ellenségeskedés után most már a magyar nemzet testvérnépként tekint a szerbre, és ha egy szerb futballcsapat játszik egy másikkal, a magyarok a szerbeknek szurkolnak. A barátság pedig Szijjártó szerint Aleksandar Vučićnak köszönhető, és annak, hogy a szerb kormányzat példaértékűen bánik a vajdasági magyar közösséggel.

Szombaton délután az MTI azt tette közzé, hogy Miloš Vučević védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke, miután Aleksandar Vučić köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.

Aleksandar Vučić az eseményen kijelentette: soha nem fogja elhagyni pártját, amelynek alapító tagja volt, és amelyet az utóbbi tizenegy évben vezetett. Mint mondta: a párt a legnagyobb nehézségek és a legbrutálisabb kampány közepette is fenn tudott maradni, és az ország legjelentősebb politikai szereplőjévé vált.

Aleksandar Vučić ugyanakkor rámutatott, hogy más politikai megközelítésre van szükség, ezért indítja el egy hónapon belül a Népi Mozgalom Szerbiáért nevű szervezetet, amely pártok felett álló politikai mozgalomként jön létre, és amelyhez reményei szerint csatlakozik az SNS is.

Ezt követően a politikus Miloš Vučević javasolta pártelnöknek, amit a közgyűlés el is fogadott. Az új elnök közölte, folytatja a Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić által megkezdett munkát, nem változik semmi, csak új fejezet kezdődik a párt történetében.

„A politikánk nem változik, a hazánk fejlődésének motorját jelentő párt maradunk, ugyanakkor az a párt is, amely ápolja és óvja a szerb nép és minden szerbiai állampolgár hagyományos értékeit” – hangsúlyozta. Hozzátette: pártja továbbra is azért áll ki, hogy Koszovó Szerbiához tartozzon, emellett pedig gondját viseli a szerb közösségek érdekeinek, bárhol is éljenek, de legfőképpen a volt Jugoszlávia területén, és olyan párt marad, amely a legmegbízhatóbb partnere lesz Aleksandar Vučić köztársasági elnöknek. Miloš Vučević azt is leszögezte, hogy az SNS elsőként fog csatlakozni az államfő új ernyőszervezetéhez.

Aleksandar Vučić 2012 óta vezette a Szerb Haladó Pártot, attól a pillanattól fogva, hogy a párt alapító elnöke, Tomislav Nikolić az ország köztársasági elnöke lett. A Szerb Haladó Párt 2008-ban alakult meg, azt követően, hogy a tagok egy része kivált a Szerb Radikális Pártból, és új politikai szervezetet hozott létre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk