Nagyszabású orosz támadásra számítanak az ukránok a háború évfordulóján

  • narancs.hu
  • 2023. február 2.

Külpol

Lavrov szerint viszont Oroszország a konfliktus lezárására törekszik.

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország nagyszabású támadást tervez Ukrajna ellen a háború kirobbanásának évfordulóján, február 24-én – írja a Guardian.

Olekszij Reznyikov franci újságíróknak nyilatkozva figyelmeztetett, Oroszország komoly erőket mozgósított az utóbbi időben. Tavaly szeptemberben a hivatalos közlések szerint 300 ezer katonát soroztak be, ám az ukrán védelmi miniszter úgy véli, ez a szám valójában az 500 ezerhez közelíthet.

„Nem becsüljük alá az ellenségünket. Hivatalosan 300 ezret jelentettek be, de a határon állomásozó katonákat látva számításaink szerint ez a szám sokkal nagyobb”

– mondta Reznyikov. Független források alapján egyelőre nem sikerült ellenőrizni ezeket a számokat.

Az ukrán védelmi miniszter arról is beszélt, az offenzíva két területre koncentrálódhat majd: az ország keleti részére, ahol az elmúlt hetekben heves csaták zajlottak, valamint délre. Reznyikov hozzátette: „Úgy gondoljuk, mivel Oroszország szimbolizmusban él, február 24-e körül fognak majd próbálkozni valamivel.”

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik. Lavrov az orosz állami médiának adott csütörtöki nyilatkozatában az MTI beszámolója szerint kijelentette: „Minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától.”

Az orosz külügyminiszter szerint Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában található, mivel a Nyugat részéről senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk