Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát

  • narancs.hu
  • 2023. február 2.

Külpol

Egy olasz és egy belga politikus is érintett a korrupciós botrányban.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülése úgy döntött, hogy az úgynevezett Katargate-ügyben nyomozó belga hatóságok kérésére felfüggesztik Andrea Cozzolino és Marc Tarabella képviselők mentelmi jogát – írja a hvg.hu.

Cozzolino olasz, míg Tarabella belga politikus is a szociáldemokrata frakció tagjai voltak, ám az ügy kirobbanása után kizárták őket. Rájuk a botrány központi figurája, a volt olasz EP-képviselő Pier Antonio Panzeri tett terhelő vallomást, aki állítása szerint 120-140 ezer euró készpénzt fizetett nekik. A parlament jogi bizottsága egyhangúlag támogatta a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, akik maguk is kérték ezt.

Tarabella a szavazás után újságíróknak elmondta, mentelmi jogának felfüggesztését az ügy kirobbanásának napjától kéri annak érdekében, hogy segíthesse az igazságszolgáltatást.

Andrea Cozzolino esetében a parlamenti döntés indoklásában az olvasható, hogy „Andrea Cozzolinót azzal gyanúsítják, hogy 2019 után más személyekkel olyan megállapodásban vett részt, amely szerint pénzbeli ellenszolgáltatásért cserébe külföldi államok érdekeinek védelme érdekében együtt kell működnie az Európai Parlamentben elsősorban olyan parlamenti állásfoglalások elfogadásának megakadályozása révén, amelyek sérthetik ezen államok érdekeit.”

Manon Aubry baloldali EP-képviselő, aki a jogi bizottságban mindkét ügy előadója volt, a szavazással kapcsolatban úgy fogalmazott:

„ezzel a vizsgálattal az igazságszolgáltatás megteszi a részét. A politika azonban nem. Roberta Metsola által bemutatott »14 pontos cselekvési terv« csak színlelés.”

Aubry ezzel az Európai Parlament elnöke által bejelentett korrupcióellenes csomagra utalt, amelyet azonban sokan elégtelennek tartanak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk