Navalnij abbahagyja az éhségsztrájkot

  • narancs.hu
  • 2021. április 23.

Külpol

A héten a saját orvosai is megvizsgálhatták, és lebeszélték a folytatásról. 

Fokozatosan abbahagyja az éhségsztrájkot a börtönben Alekszej Navalnij – a Deutsche Welle tudósítása szerint. Az orosz politikus hallgatott orvosai tanácsára. Közösségi oldalán, ahol döntését bejelentette, megköszönte, hogy olyan sokan kiálltak mellette.

Március 31-e óta tiltakozott a fogva tartott ellenzéki vezető éhségsztrájkkal, mert úgy tapasztalta, nem kap megfelelő egészségügyi ellátást a börtönben, és nem engedik, hogy a saját orvosai megvizsgálják. Közben érkeztek olyan hírek róla, hogy haldoklik. Szerdán a tiltás ellenére Oroszország-szerte tüntettek a szabadon bocsátásáért. Másnap Navalnij orvosai is megkapták az állapotáról szóló tesztek és vizsgálatok eredményeit,  ám közben ők is megvizsgálhatták a fogva tartott ellenzéki politikust. 

„Nagyon szomorú, hogy egy ilyen eredményhez 23 nap éhségsztrájk, több száz világhíresség kérése, egy sürgősen megszervezett országos tiltakozás, orvosok, tanárok ezreinek aláírása volt szükséges” – mondta az egyik, Navalnijt segítő aktivista, Leonyid Volkov. Orvosai a diagnózis alapján kérték Navalnijt, hagyja abba az éhezést. 

A Telex arra emlékeztet, hogy a tavaly nyáron novicsokkal megmérgezett, idén januárban hazatért, és rögtön eljárás alá vont Navalnij őrizetbe vétele óta 15 kilót fogyott.

 

 

Figyelmébe ajánljuk