Negyvenegy tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 5.

Külpol

Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt Varsóba készül.

Negyvenegy tüntetőt vették őrizetbe pénteken a fehérosoz rendvédelmi szervek – közölte a belügyminisztérium. A szombaton kiadott közlemény szerint 21 ember továbbra is őrizetben marad, amíg nem állnak bíróság elé közigazgatási jogsértés miatt. A közleményből kiderült, hogy Fehéroroszországban pénteken 13 településen 22 tiltakozó megmozdulás volt, amelyen a belügyminisztérium szerint mintegy ezer ember vett részt. A tárca arról is hírt adott, hogy az országban a hatóságokat támogató 16 rendezvényt is tartottak másfélezer résztvevővel.

A hatóságok két hónapra őrizetbe vettek egy Fehéroroszországban működő amerikai vállalat, a PandaDoc, négy munkatársát, a főkönyvelőt, az igazgatót, termékigazgatót és a személyzeti részleg egy dolgozóját. Az a vád ellenük, hogy 107 ezer fehérorosz rubel (mintegy 12,3 millió FT) értékű anyagi kárt okoztak a költségvetésnek és az államnak. A vádat alaptalannak tartják és tagadják a cég munkatársai, azt mondják, hogy törvényeknek megfelelően működtek, amit nemzetközi könyvvizsgálat és számtalan hatósági ellenőrzés is alátámaszt. Állításuk szerint politika áldozatai, mert a vállalat egyik alapítója, Nyikita Mikado részt vett egy augusztus 9-i tiltakozáson az elnökválasztás eredményeinek meghamisítása miatt. A PandaDoc számítógépes vállalatot 2011-ben alapították az Egyesült Államokban Fehéroroszországból kivándoroltak. A cég székhelye San Francisco.

Ügyészségi vizsgálat

A lengyel ügyészség vizsgálatot kezdett három Fehéroroszországban őrizetbe vett, megvert és megkínzott lengyel állampolgár ügyében. Őket Minszkben vették őrizetbe augusztusban az elnökválasztással eredményei elleni tiltakozások során. Lengyelországba visszatérve látleletet vettek fel a sérüléseikről. Ők újságíróknak elmondták, hogy a fehérorosz különleges rendőri egység, az OMON vette őket őrizetbe, és egy ideig egy rendőrségi tornateremben tartották őket, ahol hátrakötözött kézzel álltak, illetve térdeltek. Később börtönbe zárták őket. Három nap múlva távozhattak.

A fehérorosz oktatási miniszter, Ihar Karpenka utasítást adott szombaton arra, hogy a tanintézetekben szavatolják a tanulók biztonságát. A döntés részeként pótlólagos lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ellenőrizzék idegenek belépését az intézmények területére.

A TASSZS orosz hírügynökség szerint pénteken a rendfenntartók őrizetbe vették a Minszki Állami Nyelvtudományi Egyetem néhány diákját. Szemtanúk szerint a diákok dalokat énekeltek a Nyomorultak című musicalból, továbbá a francia nemzeti himnuszt, a Marseillaise-t. Három rendszám nélküli kisbusz érkezett a helyszínre rendfenntartókkal, akik őrizetbe vettek több diákot. Ellenük is közigazgatási szabálysértési eljárás indul.

Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt szombaton Vilniusban tárgyalt Paval Latuskával, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagjával, és utána közölte, hogy - bár eddig nem ismerték egymást személyesen – „együtt fogják folytatni a harcot” a minszki hatalom ellen. Cihanouszkaja megjegyezte, hogy Latuska, aki korábban Minszk varsói és párizsi nagykövete volt, illetve a kulturális tárcát is vezette,  jól ismeri a hatalom belső működését, és „példát mutatott arról, hogy sosem késő átállni a nép oldalára”. Látuska pénteken Vilniusban közvetlen párbeszédet ajánlott Oroszországnak, és közölte, hogy személyesen hajlandó emiatt Moszkvába utazni.

Cinahouszkaja Varsóba készül

Közben szombaton a Zet lengyel rádióállomás adásában Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy Cinahouszkaja a lengyel fővárosba, Varsóba készül. Előző nap már a Varsói Fehérorosz Ház is hírt adott arról a Facebook közösségi oldalán, hogy a lengyel miniszterelnöki hivatal részvételével szeptember 9-én találkozót szerveznek a fehérorosz ellenzéki vezetővel.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök győzött a voksok mintegy 80 százalékának megszerzésével, és így hatodszor lett államfő.

A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja magát tartja az augusztus 9-i elnökválasztás győztesének, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatoknak csupán 10,12 százalékát kapta meg. Az eredmények ismertetését követően azonnal tömeges tüntetések kezdődtek országszerte, amelyek később heves összetűzésekbe csaptak át. A hatóságok erőszakosan léptek fel a tiltakozókkal szemben, sokakat őrizetbe vettek. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?