Nem magától ment Litvániába a belarusz ellenzéki jelölt
Szvjatlana Cihanouszkaja
Szvjatlana Cihanouszkaja

Nem magától ment Litvániába a belarusz ellenzéki jelölt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. augusztus 11.

Külpol

Kampánystábja szerint a hatóságok vitték külföldre Szvjatlana Cihanouszkaját.

Litvániában van Szvjatlana Cihanouszkaja, aki Alekszander Lukasenko kihívója volt a belarusz elnökválasztáson.

Olga Kovalkova, Cihanouszkaja egyik kampányképviselője a Tut.by hírügynökségnek elmondta, hogy az ellenzéki elnökjelölt külföldre távozását a fehérorosz hatóságok bonyolították le. Kovalkova azt mondta, hogy a politikusnak, aki a korábban őrizetbe vett stábfőnökével, Marija Morozzal együtt utazott el, „nem volt más választása“, de „csapatának egy része továbbra is túsz marad“.

Maga Cihanuouszkaja a YouTube-on videoüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy „önként“ hozta meg „nagyon nehéz“ döntését, amit azonban konkrétan nem indokolt meg.

„Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja Isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én“ - mondta a szemmel láthatóan erősen felzaklatott állapotban lévő asszony. Azt is hozzátette, a gyerekek érdekében döntött így.

„Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen élet sem ér annyit, mint ami most történik“ - tette hozzá a jelölt.

A politikust csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét. Az ellenzéki elnökjelölt azért kereste fel a hivatalt, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje. Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt.

A nem a kormány által megrendelt felmérések mindvégig azt mutatták, hogy a jelenlegi elnök, Lukasenka komoly választási vereségre számíthat. Az országban ráadásul nem voltak jelen nemzetközi megfigyelők, akik garantálták volna a választások tisztaságát. Lukasenka 1994 óta minden elnökválasztást 80 százalék feletti eredménnyel „nyert meg“.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

Vasárnap és hétfő este országszerte erőszakos tüntetések robbantak ki. Ezekben legkevesebb egy tiltakozó életét vesztette, sokan megsebesültek, és ezreket őrizetbe vettek.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.