Litvániába menekült Lukasenko ellenfele
Szvjatlana Cihanouszkaja
Szvjatlana Cihanouszkaja

Litvániába menekült Lukasenko ellenfele

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. augusztus 11.

Külpol

Az ellenzéki vezető nem fogadja el a hivatalos eredményeket.

Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden.

A politikust a csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. Cihanouszkaja bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének. Erre minden oka meg is van, hisz a előzetes, nem a kormány által megrendelt felmérések mindvégig azt mutatták, hogy a jelenlegi elnök, Lukasenka komoly választási vereségre számíthat. Az országban ráadásul nem voltak jelen nemzetközi megfigyelők, akik garantálták volna a választások tisztaságát. Lukasenka 1994 óta minden elnökválasztást 80 százalék feletti eredménnyel „nyert meg“.

Cihanouszkaja eltűnése azért is adott okot az aggodalomra, mert a választások közeledtével a belarusz hatóságok több száz ellenzéki aktivistát tartóztattak le. Közvetlenül a választások előtt letartóztatták a legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltet, Viktar Babarikát is. Ez után Babarika támogatói beálltak Cihanouszkaja mögé.

A választások óta folyamatosak az összecsapások a Lukasenka távozását követelő tüntetők és a rendőrség között.

Figyelmébe ajánljuk