Nem sikerült megbuktatni az uniós pénzekkel kavaró kormányfőt Csehországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. november 23.

Külpol

Andrej Babis túlélte a bizalmatlansági szavazást.

Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Andrej Babis koalíciós kormányának megbuktatására.

A hat ellenzéki párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt a pénteki szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 92 képviselő támogatta, 90-en ellene szavaztak. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához, legalább 101 szavazatra lett volna szükség.

A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki pártok az Andrej Babis kormányfőt, az ANO mozgalom elnökét érintő Gólyafészek ügyben napvilágra került új tények alapján.

A cseh kormánykoalíciót a Babis vezette ANO mozgalom és a szociáldemokrata CSSD alkotja, amelyeknek együttesen 93 képviselőjük (78 és 15) van az alsóházban. A kormány Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 15 képviselőjének támogatásával szerezte meg a nyáron a bizalmat. A kommunista párt most is támogatta a Babis-kormányt, és az ellenzéki bizalmatlansági indítvány ellen szavazott.

Babis elleni tüntetés Prágában

Babis elleni tüntetés Prágában

Fotó: Martin Divisek / MTI/EPA

Az ellenzéki bizalmatlansági indítvány benyújtásának konkrét oka, hogy egy prágai hírportálnak sikerült Svájcban megtalálnia Andrej Babis első házasságából származó fiát, aki újságíróknak azt mondta: apja kívánságára a közelmúltban Ukrajnába és a Krím-félszigetre vitték, hogy ne tehessen tanúvallomást a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében.

Andrej Babis ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében folyik eljárás, az uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A parlamenti alsóház januárban Babis képviselői mentességét is megvonta, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásában. Az ifjabb Andrej Babis szintén a gyanúsítottak között van, ellene is büntetőeljárás folyik. A fiatal Babisnak azonban nincs cseh, csak svájci állampolgársága, így a cseh hatóságok számára nehezen elérhető.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.