Finn uniós biztos: "Nagy volt a nyomás,de a Néppárt többsége úgy döntött, jobb fenntartani a párbeszédet a Fidesszel"

  • narancs.hu
  • 2018. november 23.

Külpol

Hiába veszélyes a populizmus a demokráciára.

"Az Európai Néppárton (EPP) belül növekszik a nyomás a Fideszen, de a tagpártjaink többsége úgy döntött, jobb fenntartani velük a párbeszédet" - mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság finn alelnöke a Politico hírlevelében közölt interjúban.

Úgy tűnik, a volt finn miniszterelnök különvéleményen van az EPP-n belül, szerinte ugyanis le kellene állítani az uniós pénzek kifizetését azokban az országokban, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot. "Az adófizetők pénzéből nem segíthetünk olyan kormányokat, amelyek veszélyeztetik ez EU-t" - mondta Katainen.

Szerinte a ma előretörő populizmus új jelenség, Európa legfőbb belülről jövő fenyegetése és "a liberális demokráciát ért legerősebb támadás a Szovjetunió összeomlása óta."

Az EPP november eleji kongresszusán Katainen finn kereszténydemokrata pártja felvetette a Fidesz kizárását a pártcsaládból, de nem talált elég támogatóra. Az Európai Bizottság elnökjelöltségéért folyó versenyben alulmaradt a finnek jelöltje, Alexander Stubb a német Manfred Weberrel szemben, aki engedékenyebbnek látszik Orbánnal.

A finn kereszténydemokraták kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból

Még hat párt kellene, hogy hivatalosan is elinduljon a folyamat. A Kokoomus nevű finn kereszténydemokrata párt elnöke a pártcsalád kongresszusán jelezte, hogy készek lennének megvitatni a Fidesz kizárását az Európai Néppártból - írja a 444. A Helsinkiben zajló kongresszuson Petteri Orpo finn pénzügyminiszter azt mondta, "a Kokoomus készen áll arra, hogy megvitassuk a Fidesz helyét az EPP-ben.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.