Németország letett a kötelező menekültkvótáról

  • narancs.hu
  • 2018. december 10.

Külpol

A lépés a Merkel migrációs politikájától való szimbolikus ellépést jelentheti.

Németország nem ragaszkodik tovább ahhoz, hogy kvóta alapján minden EU-tagország fogadjon be menekülteket. A céljuk ezzel az, hogy ne rekedjenek meg a menekültügyi tárgyalások – közli a Financial Times.

A lap szerint ez szakítást is jelenthet Merkel eddigi politikájával. Hogy bármilyen előremozdulást jelenthet-e ez az álláspontváltozás a csütörtöki kétnapos uniós csúcs szempontjából, afelől sokan kételkednek.

A franciék és a németek jelenleg olyan szolidaritási mehcanizmus kidolgozásán igyekeznek, amelyek lényege, hogy a frontországokból telepítenének át menekülteket az unió belsejébe. A befogadás lehetősége azonban minden tagország előtt nyitott lenne. Ahogy a Financial Times hozzáteszi, ez a módosítási tervezet a magyaroknak és a lengyeleknek jelentene kedvezményt.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.