Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Sojgu és Geraszimov ellen a hágai bíróság

  • narancs.hu
  • 2024. június 25.

Külpol

Ám „fontosabb állami érdekre” hivatkozva könnyedén meg lehet kerülni a teljesítését.

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen a hágai Nemzetközi Bíróság kedden. Sojgut és Geraszimovot háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják 2022 októbere és 2023 márciusa között – írja a 444 a CNN híre nyomán.

A gyakorlatban azok az államok, amik aláírták a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozataláról és működéséről szóló nemzetközi szerződést, a Római Statútumot,

a saját területükön mostantól kötelesek őrizetbe venni és átadni a törvényszéknek az elfogatóparanccsal érintett személyeket.

Ennek betartása, betartatása azonban már a kormányokon múlik, „fontosabb állami érdekre” hivatkozva ugyanis könnyedén meg lehet kerülni a nemzetközi elfogatóparancsok teljesítését is.

A testület Vlagyimir Putyin orosz elnök és gyerekjogi biztosa, Marija Lvova-Belova ellen tavaly márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot háborús bűnök és az ukrán gyerekek elhurcolása miatt. Akkori értesülések szerint a nemzetközi bíróság fontolgatta, hogy titkos körözéseket adnak ki, de végül úgy döntöttek: azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a döntést, talán „meg tudják akadályozni a további bűncselekmények elkövetését”. Oroszország sem akkor, sem azóta nem ismeri el a testület joghatóságát, mert nem írták alá az erről szóló római Statútumot – így Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint az elfogatóparancsok pont annyit értek, mint egy tekercs vécépapír.

A hágai székhelyű bíróság főügyésze, Karim Khan a májusban nemzetközi elfogatóparancsot kért Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre, Joáv Galant védelmi miniszterre és a Hamász vezetőire a gázai-izraeli háborúban elkövetett feltételezett háborús bűnök miatt. Az erről szóló döntés – már ha egyáltalán megszületik – időbe telik, és ahogy az elfogatóparancs, úgy az ezalól kibúvót jelentő országok közti barátság is törékeny.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.