Netanjahu szerint a Hamász számára eljött a vég kezdete

  • narancs.hu
  • 2023. december 12.

Külpol

Fertőző betegségek terjednek a Gázai övezetben. És a polgári rend a teljes összeomlás szélén áll.

Izrael hétfőről kedd virradóra tovább bombázta a Gázai övezetet, miközben a Hamász szerint összecsapások voltak Gáza központjában, szemtanúk pedig izraeli csapásokról számoltak be a terület déli részén.

A The Guardian azt írja, hogy az izraeli csapások célpontja az övezet déli részének legnagyobb városa, Hán Júnisz volt, amely jelenleg a harcok központja, valamint Rafah, az Egyiptommal határos város, ahol palesztinok tízezrei kerestek menedéket, miután az izraeli hadsereg felszólította őket, hogy menjenek délre.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapatai bekerítették a Hamász utolsó erődítményeit a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában és Szejájábanírja a BBC.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli katonák Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának térségében
Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Szintén a BBC szerint keddre virradóra rakétatalálat érte a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között a jemeni partoknál haladó norvég Strinda nevű tartályhajót. Az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága szerint a rakétát a jemeni húszi lázadók által ellenőrzött területről indították. A találat tüzet és károkat okozott a tartályhajón.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn késő este azt mondta, a Hamász harcosai sorra adják meg magukat az izraeli hadseregnek, és ez a "vég kezdete". Joáv Galant izraeli védelmi miniszter pedig úgy fogalmazott, hogy "a Hamász a felbomlás szélén áll".

Mindeközben Joe Biden ugyancsak hétfőn éjjel további amerikai támogatást ígért Izraelnek. "Amint az október 7-i támadás után mondtam, elkötelezettségem a zsidó nép biztonsága iránt rendíthetetlen" – mondta Biden a hanuka alkalmából a Fehér Házban rendezett fogadáson mintegy 800 vendég előtt.

"Az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt, amíg az ország meg nem szabadul a Hamásztól"

– jelentette ki. Az ENSZ közgyűlése kedden szavaz egy nem kötelező érvényű határozatról, amely "azonnali humanitárius tűzszünetet" követel Gázában. Közben Izrael bejelentette, hogy kedden két további ellenőrzőpontot nyit meg a segélyszállítmányok átvizsgálására, mielőtt azokat a rafahi átjárón keresztül a palesztin területre küldené.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala keddi napi jelentésében azt emelte ki, hogy nagyon terjednek a fertőző betegségek a Gázai övezetben. "A túlzsúfoltság és a rossz higiéniai körülmények miatt a déli menedékhelyeken terjed néhány fertőző betegség". Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége pedig arról tett jelentést, hogy a polgári rend a Gázai övezet nagy részén a "teljes összeomlás" szélén áll.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk