Feloldják az uniós pénzek blokkolását, jöhetnek az eurómilliárdok Orbánnak?

  • narancs.hu
  • 2023. december 12.

Külpol

10 milliárd eurós támogatás odaítéléséről dönthetnek keddi ülésükön az uniós biztosok a Politico szerint.

A korrupció és a jogállamiság miatt befagyasztott 10 milliárd eurós uniós támogatás odaítéléséről dönthetnek keddi ülésükön az uniós biztosok

– írja a Politico. A lap szerint mindez Orbán győzelmét és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének vereségét jelentené, hiszen utóbbit éppen most plakátkampánnyal támadja a magyar kormány.

De a döntés a Politico szerint több uniós vezetőnek is kínos lehet, hisz' így például a francia elnöknek, Emmanuel Macronnak és a német kancellárnak, Olaf Scholznak is el kell magyaráznia a választóiknak, miért finanszíroznak olyan kormányt, amely sokszor Oroszországot támogatja az uniós vitákban.

Az Európai Bizottság ugyanakkor azt kommunikálja, hogy csak a szabályokat tartja be, amikor feloldja a pénzek blokkolását, hiszen Magyarország végrehajtotta a szükséges reformokat, és most már állítólag tiszteletben tartja a jogállamiságot.

Az uniós pénzek befagyasztása "valójában sokkal hatékonyabb volt, mint amire számítottunk"

– állította a Bizottság egy tisztviselője a Politicónak. "Folytathatnánk a támogatások befagyasztását, de akkor épp a jogállamiságot csorbítanánk" – mondta egy másik. "Ha a Bizottság nem ad zöld utat a pénzeknek, Magyarország perelhet, és valószínűleg nyerne is" – hangsúlyozta egy magas rangú diplomata a lapnak, amely azonban azt is hozzáteszi mindehhez, hogy nem mindenki ért egyet ezekkel az érvekkel Brüsszelben.

A pénzek feloldására azt követően kerülhet sor, hogy az Európai Bizottság szerint múlt csütörtökön a magyar kormány elküldte arra a két kérdésre a választ, amelyeket még november 1-én tett fel a brüsszeli testület az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy – amennyiben nincs több kérdése a Bizottságnak – 9 napon belül kell véglegesíteniük a csomag értékelését. Amennyiben ez pozitív lesz, Magyarország számára 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetőségét a hétéves költségvetés összesen közel 22 milliárdos keretéből.

Pozitív döntés esetén ugyanakkor nemcsak ennek az összegnek a felhasználása válik szabaddá, hanem a már benyújtott és az év végéig valószínűsíthetően beadandó számlák kifizetése is lehetségessé válik.

Ezek együttes összege mintegy 500 millió euró, amely átutalását az igazságügyi reform pozitív értékelésétől számított 60 napon belül kell teljesíteni.

Ez a lépés ugyanakkor semmiyen módon nem érinti a más eljárások miatt zárolt, összesen körülbelül 22 milliárd eurós összeget. Ezek megszerzésének feltétele nagyrészt a korrupció elleni hatékonyabb fellépés.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.