New York Times: Az egyik elmélet szerint Putyin fizeti Orbánt

  • narancs.hu
  • 2024. február 1.

Külpol

Számos rangos nyugati lap címlapján szerepel ma a magyar miniszterelnök, az Unió kerékkötője.

Hosszú cikkben tárgyalja Orbán Viktor EU-s politikáját a Financial Times a mai csúcs előtt. A gazdasági lap felidézi a miniszterelnök nyilatkozatát arról, hogy „nem elhagyni” akarja az Uniót, hanem meghódítani azt, ugyanakkor diplomata forrásokat idéz, és kijelenti, sokkal elszigeteltebb, mint valaha. „De Orbán meg van győződve arról, hogy a politika az Atlanti-óceán mindkét partján jobbra tolódik majd az ő programja szerint. A magyar tévének azt mondta, hogy az EU az ő gondolkodásmódjához fog igazodni – Ukrajnát rá kell venni, hogy tárgyaljon Oroszországgal, és nem szabad támogatni az ellenállását –, ahogyan azt a bevándorlás kérdésében már megtörtént.”

Diplomaták szerint Orbán szeret reflektorfényben lenni. Eddig úgy tűnt, hogy megvásárolható, de egyre kiszámíthatatlanabb a tárgyalófelek szemében. „Az egyik nézet szerint ismét rá akarja kényszeríteni Brüsszelt, hogy több pénzt adjon Magyarországnak a támogatásokból, ami az ország jogállamisági és korrupciós problémái miatt be van fagyasztva.” Mások szerint Orbán célja nem más, mint továbbra is aláásni az EU intézményeit és Ursula von der Leyel elnököt.

A lap megemlíti, hogy éppen ma kezdi meg munkáját a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mégpedig „azzal a céllal, hogy gyökerestől kiirtsák a külföldi befolyást a politikában, a tudományos életben és a médiában. Ez a legújabb lépés a magyar vezető politikai szabadságot és jogot csorbító tervében.”

A New York Times hasonlóról ír, amikor Jacob Kirkegaard német politikust idézi: „Orbán Viktor pantomim főgonosz lett, és a többi vezető rosszszándékú szereplőnek látja. Egyre kevesebb mozgástere van emiatt, és a tét egyre magasabb. Rossz döntéseket hozott.”

Az amerikai lap nem felejti el megemlíteni, hogy az EU eddig Orbán malacperselye volt, miközben a miniszterelnök szándékosan lelassít, megakaszt vagy kiüresít egy sor európai törekvést. Az EU-s vezetők Orbán Viktor személyes szövetségét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mostanra Európára nézve biztonsági fenyegetésnek tekintik.

Ebben a cikkben is szerepel, hogy Orbánt egyre megbízhatatlanabbnak tartják, mert korábban úgy tűnt, csak több pénzt akar, most már nem biztosak benne, hogy meg lehet vásárolni. Széles körben tartja magát az elmélet, hogy a magyar miniszterelnököt Moszkvából fizetik. Ezt Camino Mortera-Martinez, a londoni Centre for European Reform nevű think-tank vezetője idézte fel, emlékeztetve arra, hogy tavaly Orbán kihagyott egy EU-s találkozót azért, hogy Pekingben az orosz elnökkel „fényképezkedjen”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.