Az EU vezetői megegyeztek Ukrajna támogatásáról, Orbán sem vétózott

  • narancs.hu
  • 2024. február 1.

Külpol

Egy kis csoport győzte meg a magyar miniszterelnököt zárt ajtók mögött. Az EU-csúcs fontos kérdése, hogy Orbán megint bot lesz-e a küllők között.

„Megvan a megállapodás” – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök délelőtt. Mind a 27 uniós ország jóváhagyta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagot. „Ez gyors, hosszútávú, előrelátható pénzügyi támogatást biztosít Ukrajna számára” – tette hozzá.  

Az uniós csúcs előtt kérdés volt, hogy Orbán Viktor vétózik-e, de a Politico arról ír, hogy „vezetők kis csoportja” meggyőzte a miniszterelnököt. Annyi engedményt tettek neki, hogy a megegyezés legutóbbi változatában szerepel, hogy „amennyiben szükséges, két év múlva az Európai Tanács összehívja a Bizottságot egy felülvizssgálatra az új hosszú távú költségvetés függvényében.”

 
Orbán Viktor és  Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Charles Michel, Ursula von der Leyen, valamint Franciaország, Németország és Olaszország zárt ajtók mögött tárgyalt vele. Később a holland, a lengyel és a belga vezető is csatlakozott a megbeszéléshez. Források szerint Orbán nagyon egyedül volt Ukrajna kérdésében, így nem volt meglepő, hogy 20-25 perc tárgyalás után egyértelmű volt, hogy meglesz a 27 igen szavazat.

Korábban mi is írtunk róla, hogy Financial Times információja szerint Brüsszel úgy tervezte, elzárja a pénzcsapokat, ha Orbán bot lesz a küllők között. Ma pedig róla szóltak a hírek, vele volt tele a sajtó, és a széles körben terjedő elmélet szerint Putyin fizeti a miniszterelnököt.

 
Orbán Viktor miniszterelnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk