New York Times: hitelesek az orosz hadifoglyok kivégzését bemutató videók

  • narancs.hu
  • 2022. november 21.

Külpol

A videókat műholdképekkel hasonlították össze, Makijivka falu egyik házában készültek a luhanszki régióban.

A The New York Times is megerősítette annak a videóknak a hitelességét, amin az látható, ahogy orosz egyenruhát viselő katonák fekszenek a földön, miután megadták magukat néhány sárga szalagot viselő fegyveresnek. Ezt követően lövéseket lehet hallani, és a videó megszakad.

Oroszország szerint az interneten terjedő felvételeken fegyvertelen hadifoglyokat végeztek ki az ukránok.

A leghosszabb, 36 másodperces részleten egy körülbelül 10 fős, teljes katonai felszerelésben lévő csoport látható, akik közül néhányan a földön fekszenek, mások pedig egyenként, felemelt kézzel, láthatók fegyvertelenül, épp jönnek elő egy épületből.

Olha Stefanishyna, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese korábban nagyon valószínűtlennek nevezte, hogy a rövid, szerkesztett részleteken az történik, amit Oroszország állít.

A feltételezés szerint a gyilkosságok akkor történtek, amikor az ukrán hadsereg visszafoglalta Makijivka falut a luhanszki régióban november közepén, amikor az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek.

A The New York Times a videókat műholdképekkel összehasonlítva megerősítette, hogy a videók a falu egyik parasztházában készültek. Annak a négy drónvideóból álló sorozatnak a részei, amelyet november 12-én terjesztett egy ukránbarát Telegram csatorna, amely Makijivka visszafoglalásáról számolt be. A lap megerősítette, hogy a többi légifelvételt is nemrégiben forgatták a faluban.

(Címlapképünk - ukrán katonák beszélgetnek az orosz erőktől a szeptemberben visszafoglalt Izjum városban, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében - illusztráció. Fotó: MTI/AP/Kosztyantin Liberov)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk