Novák Katalin szerint új fejezetett nyitott Zelenszkijjel a két ország kapcsolatában

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Külpol

Elmondása szerint erről állapodott meg az ukrán elnökkel, aki "kész megadni a magyar kisebbségnek azt, amit az ukránok kapnak Magyarországon". A köztársasági elnök a napokban Kijevben és Rómában is járt.

Novák Katalin köztársasági elnök múlt héten Ukrajnában és a Vatikánban is megfordult, erről beszélt az Indexnek adott interjúban is, részleteket árult el Volodimir Zelenszkijjel, a Ferenc pápával és a Giorgia Melonival folytatott megbeszélésekről.

Az interjúban Novákot először a kijevi kormányzati óvóhelyen szerzett élményeiről kérdezték, mint mondta, bár korábban még nem került ilyen helyzetbe, nem érte meglepetésként a légiriadó, hisz' "egy háborús országba látogattam el". Az óvóhelyen elsőként a moldovai miniszterelnökkel beszélgetett Moldova uniós csatlakozásáról. "Elmondtam neki a magyar tapasztalatokat, így azt is, hogy

az unióban a házi feladatot nemcsak a csatlakozás előtt kérik számon az országon, hanem bizony tagként is" – mondta, hozzátéve, hogy "a később csatlakozottaknak minden esetben többet kell letenni az asztalra, mint az alapító tagállamoknak".

Majd elárulta, hogy a finn miniszterelnökkel is beszélt, aki megköszönte neki NATO-csatlakozásuk magyar támogatását.

Ezt követően részletesen beszélt a Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalásáról, ami az ukrán elnök saját, föld alatti irodájában zajlott. Novák a találkozóról azt mondta, hogy "most először tárgyaltam vele hosszabban és négyszemközt. Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyodhassunk meg arról, van kölcsönös szándék az együttműködésre".

Mint mondta,

Zelenszkij elnök kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását.

Én hangsúlyoztam, kölcsönös érdekünk, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség."

A két ország kapcsolatáról szólva a köztársasági elnök elmondta,

Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében.

Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz."

A háborúra kitérve azt mondta Novák Katalin, hogy Zelenszkijjel is közölte, hogy a magyaroknak milyen fontos a béke, ugyanis "Európa és Magyarország közelebb van a háborúhoz, mint sokan gondolnák", és "a magyar emberek érdeke, hogy országunkat ne érje utol ez a könyörtelen pusztítás". Úgy fogalmazott, hogy "az ukrán elnök az ukrán érdekeket képviseli, a magyar a magyart. És ez így van rendjén. Oroszország invázióját határozottan elítéljük. Azt pedig megértem, ha valaki a hazáját minden áron meg akarja védeni". Majd kiemelte,

másfél éve tart ez a háború, és nem látok olyan katonai megoldást, mely a hosszú távon fenntartható békéhez vezetne. Éppen ezért tárgyalóasztalhoz kell ülni! Ezt a határozott véleményemet nyilvánosan is, de négyszemközt is elmondtam az elnöknek."

Novák Katalin a kijevi látogatás utáni pápai audencia részleteiről elmondta, beszélgetése Ferenc pápával 50 percig tartott, noha a normál audenciák hossza mindössze 15 perc. Elmondása szerint a katolikus egyházfő elmondta neki, hogy "a nők, a női vezetők szerepét kiemelten fontosnak tartja", illetve hogy személyesen is számít rá a béke előmozdításában, mert "a szentatya a béke embere, aki Magyarországra úgy tekint, mint ahonnan a béke el tud indulni".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk