Zelenszkij: Bizonyos feltételek mellett jövőre megtarthatják a választást Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Külpol

Az elnökválasztás 2024 márciusában esedékes.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az 1+1 tévécsatornának adott interjújában arról beszélt, bizonyos feltételek teljesülése esetén demokratikus választásokra is sor kerülhet Ukrajnában jövőre – írja a Reuters értesüléseire hivatkozva a Telex háborúval foglalkozó hírösszefoglalója. 

A hadiállapot miatt jelenleg nem lehet választásokat kiírni Ukrajnában. A hadiállapotot 90 naponként kell meghosszabbítani, ami legközelebb november 15-én esedékes. A parlamenti választásokat normál esetben októberben, az elnökválasztást pedig 2024 márciusában kellene megtartani Ukrajnában.

Zelenszkij elmondta, a választások kérdéséről Lindsey Graham amerikai republikánus szenátorral tárgyalt, aki múlt héten Kijivbe látogatott. Az ukrán elnök a szenetornak elmondta, háborús időkben mindenképpen magasabb költségekkel kell számolni a választások lebonyolítása során, a fegyvervásárlásoktól pedig nem fog pénz elvonni, ezért az Egyesült Államok és Európa pénzügyi támogatását kérte.

Az ukrán elnök szerint sor kerülhet a választásokra, amennyiben a partnerek megosztják a költségeket, azt a törvényhozók jóváhagyják, és mindenki elmegy az urnákhoz.

Az ukrán elnök hozzátette, a választási megfigyelőknek még a lövészárkokba is el kellene menniük, hogy ott is biztosítsák a törvényes választásokat. Lindsey Graham ukrajnai látogatása során korábbam úgy nyilatkozott, jövőre szabad és tisztességes választásokra van szükség Ukrajnában, még akkor is, ha az ország támadás alatt áll.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk