Ferenc pápa és Novák Katalin az Ukrajnából Oroszországba deportált gyerekekről egyeztetett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. augusztus 25.

Külpol

45 percig beszéltek egymással. A köztársasági elnök ajándékot is vitt az egyházfőnek.

Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában – jegyezte be Ferenc pápa az áprilisi magyarországi látogatását megörökítő albumba, melyet Novák Katalin adott át neki vatikáni találkozójukon pénteken. A katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven negyvenöt percig beszélt egymással.

A pápa könyvtárszobájában tartott találkozó a negyedik volt Ferenc pápa és Novák Katalin között év eleje óta, a második vatikáni magánaudiencia. A megbeszélés fő témája a háború, és a béke útjának megtalálása volt – közölte az államfő hivatala. A felek egyetértettek abban, hogy közösen kell dolgozni a „mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke elérése érdekében”.

Ferenc pápa és Novák Katalin arról is egyeztetett, mit tudnak közösen tenni az Ukrajnából Oroszországba deportált gyermekek hazatérése érdekében. Ferenc pápa ismételten köszönetet mondott magyarországi látogatásáért. Novák Katalin úgy vélte, a hazánkban tett apostoli látogatás nem csak három napig tartott, hanem annak generációkon átívelő hatása van.

Novák Katalin többek között beszámolt a Kárpátalján és Kijevben tett látogatásáról. Az államfő a Krimi Platform csúcstalálkozóján jelentette be, hogy következő állomása Ferenc pápánál lesz, és vázolta azt a békeüzenetet, melyet most személyesen továbbított az egyházfőnek.

A köztársasági elnök ajándékként egy Kárpátaljáról származó ikont adott át a pápának, melyen Szűz Mária kézben tartja a gyermek Jézust. Emellett a magyarországi zarándokhelyeket bemutató kötetet, valamint egy albumot is átadott a pápa magyarországi látogatásáról. Az album egy példányába Ferenc pápa dedikációt írt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.