Nyolc embert őrizetbe vett az orosz biztonsági szolgálat a krími hídrobbantás miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 12.

Külpol

Orosz, ukrán és örmény állampolgárokról van szó, a robbantást az oroszok szerint az ukrán védelmi minisztériumból szervezték.  

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vette a Krími híd elleni támadás nyolc gyanúsítottját – tudatta szerdán a szervezet közkapcsolati központja.

Öt orosz és három ukrán, illetve örmény állampolgár van őrizetben a bűncselekmény előkészítésében játszott szerepéért – derült ki a tájékoztatásból.

Az FSZB és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közösen azt állapította meg, hogy a támadás szervezője az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága, annak vezetője, Kirill Budanov alkalmazottai és ügynökei voltak.

A támadás előkészítésében az orosz közlés szerint legalább tizenketten vettek részt. A robbanóanyagok Bulgáriából a georgiai Poti kikötőjébe, majd Örményországba szállításának megszervezésében több ukrán, georgiai és örmény állampolgár vett részt. Egy további ukrán és öt orosz állampolgár segítségével dokumentumokat készítettek, amelyekben egy nem létező krími céget jelöltek meg címzettként.

Az FSZB a nyomozás adataira hivatkozva megjegyezte, a robbanószerkezetet 22 raklapon, összesen 22 770 kilogramm súlyú építőipari polietilén fóliába tekercselve álcázták. A rakományt augusztus elején az odesszai tengeri kikötőből a bulgáriai Ruszébe, majd onnan a georgiai Poti kikötőjébe juttatták el. Az Örményországba irányuló szállítás megszervezésében két ukrán, egy georgiai és egy örmény állampolgár vett részt. Szeptember 29. és október 3. között a szállítmányt a jereváni terminálon vámkezelték, a dokumentumokon azonban megváltoztatták a feladót és a címzettet. Ezt követően egy Georgiában regisztrált, DAF típusú teherautó október 4-én a rakománnyal Verhnyij Larsz határátkelőnél átlépte az orosz-georgiai határt. Rá két napra a krasznodari régió Armavir egyik nagykereskedelmi bázisra szállították és kirakták.

Közölték, október 7-én egy ukrán és öt orosz állampolgár közreműködésével ismét megváltoztatták a rakományra vonatkozó dokumentumokat, feladónak egy oroszországi, uljanovszki cég nevét adták meg, a címzettnek pedig egy nem létező krími vállalatot. Még aznap a raklapokat egy orosz állampolgár teherautójába berakodták, aki Szimferopolba indult. Október 8-án, helyi idő szerint hat óra után három perccel, a krími hídon áthajtva a rakomány felrobbant. Az orosz hatóságok szerint két közúti hídlábköz megsemmisült, egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény pedig kigyulladt. Eddig négy halálos áldozatról tudni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök másnap közölte, hogy a polgári infrastruktúra egy kritikus fontosságú létesítménye ellen végrehajtott robbantás terrortámadás volt, amelyet az ukrán titkosszolgálatok követtek el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.