Októberben találkozik Orbán Viktor Olaf Scholzcal

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Külpol

Orbánt Scholz tavaly decemberi beiktatása óta most hívták meg először Berlinbe.

Október elején (várhatóan október 10-én, hétfőn) Berlinbe utazik Orbán Viktor, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson Olaf Scholz német kancellárral – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa.

A portál szerint ez azért is érdekes, mert amióta Olaf Scholz elfoglalta hivatalát, nem került sor kétoldalú eszmecserére a két kormányfő között, annak ellenére, hogy  magyar részről többször jelezték már, hogy nyitottak lennének erre.

Emellett a lap információi szerint külügyminiszteri szinten is kifejezetten hűvössé vált a viszony a két ország között, ugyanis Szijjártó Péter és Annalena Baerbock sem tart rendszeresen kapcsolatot, pedig ez korábban nem volt jellemző.  A hűvös viszonyt ráadásul nyílt viták is kísérik, például ilyen eset volt, amikor tavaly Szijjártó Péter vétóval fenyegette meg német kollégáját, amikor Baerbock szankciók elrendeléséről beszélt a boszniai szerb elnök, Milorad Dodikkal szemben.

A most októberi találkozón több, akár Magyarország számára érzékeny téma is felmerülhet majd. A Szabad Európa értesülései szerint a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén túl a magyar jogállamiság kérdése, az Ukrajnában zajló háború és a lehetséges további uniós szankciók lesznek. Utóbbiról a lap szerint akár közös álláspont is kialakulhat, ugyanis Németország eddig kifejezetten mérsékelt állásponton volt a szankciókat illetően, igyekeztek csak olyan büntetőintézkedéseket támogatni, amelyek nem okoznak komoly gazdasági kárt Németországnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.