Lelőttek egy sorozótisztet Szibériában

Külpol

Szemtanúk szerint a tettes közölte, nem megy háborúba.

Tüzet nyitott egy helyi lakos hétfőn a szibériai Irkutszk megyében, Uszty-Ilimszk város katonai sorozóirodájában. Igor Kobzev, az irkutszki régió kormányzója közölte, hogy Alekszandr Jeliszejev járási katonai biztos rendkívül súlyos állapotban került intenzív osztályra. Az első jelentések szerint a tiszt életét vesztette – írja az MTI.

A The Guardian cikke szerint az elkövető a lövés előtt közölte a sorozóval, hogy nem hajlandó háborúba menni. A beszámolók szerint három lövés dördült el, az első után a sorozásra várók kimenekültek a teremből.

Egy szemtanú szerint a férfi azután nyitott tüzet, hogy a sorozótiszt lelkesítőnek szánt beszédet tartott arról, miért kell Ukrajna ellen háborúba vonulni. "Senki nem megy sehová" – mondta erre a férfi, aki pillanatokkal később lőtt.

A támadót – sajtóforrások szerint Ruszlan Zinyin 25 éves munkanélküli helyi lakost – őrizetbe vették. Az orosz nemzeti gárda szerint a gyanúsítottnak nem volt fegyvertartási engedélye és nem volt hivatalosan bejegyzett fegyverbirtokos sem. Egy szemtanú szerint mielőtt lőni kezdett, Zinyin azt mondta: "most menjünk haza mindannyian".

A gyanúsított anyja sajtóforrások szerint elmondta, hogy a mozgósítási értesítést nem is a fia, hanem a legjobb barátja kapta, aki korábban nem volt katona, ami a gyanúsítottat "nagyon feldúlta".

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben büntetőeljárást indított.

Az elmúlt napokban rengeteg embert tartóztattak le Oroszországban, mert a mozgósítás ellen demonstrált.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kinek a felelőssége egy társasház felújítása? Mit tudunk csinálni, ha egyvalaki ellenzi a tulajdonosok közül?

A mögöttünk hagyott időszak a kötelező társasházi közgyűlések hónapja. Szilber Szilvia társasházkezelőt, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete elnökségi tagját egyebek mellett olyan tipikus problémákról kérdeztük, mint hogy milyen visszaélésekhez vezethet, ha valaki más tulajodonosok nevében szavaz a közgyűlésen, illetve mit lehet tenni, ha valaki keresztbefekszik egy nagyobb volumenű társasházi felújításnak.