Orbán: A magyar kormány nem támogathatja Webert

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. május 6.

Külpol

„Keressük a megfelelő jelöltet.”

A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten arra a felvetésre, hogy a Fidesz már nem támogatja a néppárti Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni - idézte a néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek alkalmatlanok. „Keressük a megfelelő jelöltet” - mondta a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár társaságában tartott tájékoztatón.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban.

Fotó: Szecsődi Balázs

 

Magyarország Auszria határát is védi

Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt mondta: Heinz-Christian Strachéra és pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon, és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet.
Arról is beszélt, hogy szeretnék, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek.

Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is - vetette fel, úgy fogalmazva, hogy ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet.

A találkozón egyetértés volt abban is, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni - mondta Orbán Viktor.

 

Figyelmébe ajánljuk