Orbán a tusványosi beszédéről: „Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok.”

  • narancs.hu
  • 2022. július 28.

Külpol

A miniszterelnök Bécsben Karl Nehammer osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatót tart Bécsben. A magyar miniszterelnök a kancellár meghívására érkezett az osztrák fővárosba.

A Telex tudósítása szerint a sajtótájékoztatón az osztrák kancellár többek között arról beszélt, hogy a nemzeti szocializmusban saját maguk is bűnösök , ezért a rasszizmussal kapcsolatos megnyilatkozásokat kiemelt érzékenységgel kell kezelni – utalva burkoltan a miniszterelnök botrányt kiváltó tusványosi beszédére.

Nehammer úgy fogalmazott,  Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának, különös tekintettel arra, hogy Magyarország Ukrajna szomszédja is, így az elsők között érte el a menekülthullám Ukrajna felől. A kancellár közölte, Ausztria 80 ezer menekültet fogadott be. A déli migrációval összefüggésben pedig arról beszélt, Magyarországot előbb éri ugyan el a menekülthullám, de az tovább csapódik. Úgy folytatta, ilyen időben partnerségre és barátságra van szükség.

Orbán Viktor ezt követően átvette a szót és közölte, a legfontosabb téma a migráció volt az osztrák kancellárral folytatott beszélgetésen, és „intellektuális kérdésekről” is folytattak eszmecserét, ilyen volt például a rasszizmus ügye is. Ami pedig a rasszizmust illeti, Orbán azt mondta, az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes egyetértésben vannak. „Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is. A politikában biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés.” - fogalmazott.

Elismerte, hogy a migrációt ellenzi. „Nem ravaszkodok, utalok, kerülgetem a forró kását, világos, direkt álláspontom van, magamat migráció- bevándorlásellenes politikusként definiálom. Ez nem faji kérdés, ez kulturális kérdés. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat” – szögezte le.

Majd a tusványosi beszédéről azt nyilatkozta:

Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről

– magyarázta.

Az osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztató az első nyilvános esemény, amelyen Orbán megjelent a fajok nemkívánatos keveredéséről, a nem kevert fajú magyarokról szóló tusványosi beszéde óta. A miniszterelnököt több tucat tüntető várta csütörtökön Bécsben, az osztrák kancellári hivatal épülete előtt, érkezésekor pedig kifütyülték – számolt be a Telex helyszíni tudósítója az eseményekről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk