Hivatalos: az emberi jogok és az LMBTQ mellett kiálló David Pressman az új amerikai nagykövet

  • narancs.hu
  • 2022. július 29.

Külpol

Joe Biden amerikai elnök javaslatát megszavazta a szenátus.

Ahogy azt májusban mi is megírtuk, David Cornstein másfél évvel ezelőtti lemondása után ismét lesz amerikai nagykövet Budapesten. Az amerikai szenátus azonban csak most szavazta meg az LMBTQ-ügyek és az emberi jogok szószólójaként is ismert, nemzetbiztonsági ügyekben is rendkívül otthonosan mozgó David Pressmant magyarországi nagykövetnek.

A szenátus 61-30 arányban szavazta meg a diplomata és polgárjogi ügyvéd jelöltségét - írja a Hvg.hu. A lap kiemeli: csak republikánusok szavaztak ellene, de például Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője mellette szavazott.

A Demokrata Párthoz kötődő David Pressman 45 éves, ügyvéd, számos hollywoodi kapcsolata van, ügyvezető igazgató volt például George és Amal Clooney alapítványában. A nemrég elhunyt Madeleine Albright volt külügyminiszter mellett emberi jogi tanácsadóként dolgozott, Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között pedig nagyköveti szinten képviselte országát az ENSZ-ben.

Pressman az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben.

A diplomata érkezéséig Marc Dillard ügyvivő látja el Budapesten az amerikai képviseletet.

A Hvg.hu szerint az, hogy Biden éppen Pressmant nevezte ki, sokkal inkább az orosz–ukrán háborúval függhet össze, mintsem azzal, hogy mi az álláspontja a magyar kormánynak az LMBTQ-mozgalomról. A nagykövet ugyanis nemcsak kisebbségi jogok területén, hanem a nemzetbiztonsági ügyekben is rendkívül otthonosan mozog. Két amerikai elnök ciklusa alatt közvetlenül három kabinettagnak dolgozott, mindannyian a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés területén.

A diplomata szenátusi meghallgatásán kifejtette, hogy minden értékelés arra mutat, Magyarországon valóban hanyatlik a demokrácia, ám ez a hanyatlás egy eufemizmus, ugyanis leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot. Erről szerinte kell beszélni a kormányzati szereplőkkel, de a civil szervezeteket is a lehető legtöbb eszközzel támogatni kell, hogy részt vehessenek a demokratikus folyamatokban - írja a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk